Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] Zmieniająca się ranga
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bugme
Witam,
chciałbym zrobić coś takiego.

W bazie danych mam:

ilość postów | ranga
| 15 | Nowy |
| 25 | Bywalec |
| 100 | Stały bywalec |

I teraz moje pytanie: User ma np. 16 postów, jak zrobić aby wyświetlała mu się ranga Nowy? I oczywiście po osiągnięciu 25 i wyżej zmieniała się na Bywalca.
Pozdrawiam
piotrooo89
robisz jeśli ilość postów większa lub równa 15 i mniejsza od 25 to ranga Nowy. z resztą analogicznie.
legalizetrawka
Tak, wiem ale jak? Czy sformułować warunek w zapytaniu sql? Czy pobrać wymagania postów dla wszystkich rang i wtedy to przetworzyć?
ddiceman
Proponowałbym Ci zmienić bazę danych na 3-kolumnową (poza identyfikatorami itp.): nazwa rangi, zakres od, zakres do. Z pewnością łatwiej Ci będzie tak wyciągać odpowiednie rangi.

W razie czego możesz operować na różnicy ilości postów użytkownika i przypisanej do rangi:
  1. SELECT nazwa_rangi FROM rangi WHERE $ilosc_napisanych_postow <= ilosc_postow ORDER BY ilosc_postow DESC LIMIT 1 ;
legalizetrawka
Dzięki winksmiley.jpg przyznalbym pomogl, ale tamto konto zablokowane ;/
webdice
Zostało zablokowane z jakiegoś powodu. Na pewno nie po to abyś zakładał kolejne. Zakładam blokadę postów. W celu wyjaśnienia zablokowania pierwszego konta, proszę o kontakt z administratorem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.