Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL]Dodanie rekordów do nowej tabeli.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gregi1
Mam taki problem otóż zmieniłem skrypt swojej strony i w związku z tym muszę przenieść trochę rekordów z jednej bazy do drugiej z inna strukturą i mianowicie mam pytanie.
Przykłąd struktury bazy:

Stara baza:
id | nazwa | cos1 | cos2

Nowa baza:

id| name | cosik2

i powinno być odwzorowane pola:

id->id
nazwa->name
cos2->cosik2

Zrobiłem sobie export starej bazy i mam zapytanie:
INSERT INTO `stara baza` (`id`, `nazwa`, `cos1`, `cos2`) VALUES
(29, aaaa, 123, 26),
(28, bbbb, 123, 25)

i teraz mam problem czy można w latwy sposob zmodyfikować to zapytanie w "naglowku" aby nie zamisał mi 3 kolumny? Bo oczywiscie zmienie nazwy nazwa->name , cos2->cosik2 ale co zrobic z cos1?

Wiem ze można usunąć to pole i w kazdym rekordzie wartość, ale mając kilka tysięcy rekordów zajmie to za dużo czasu, wiec moje pytanie czy nie mozna jakoś pominąc tego pola?
Pawel_W
pozamieniaj tak jak chcesz a potem usuń z bazy komórkę tabeli - powinno zadziałać
piotrooo89
napisz skrypt który Ci to przeniesie, tzn pobierze dane ze starej tabeli i wrzuci do nowej.
pianta_d
Witam

W phpmyadmin masz bardzo łatwą obsługę tabel bazy.
W/g mnie najlepiej usunąć całą kolumnę, ponieważ w strukturze nowej tabeli z niej nie korzystasz.

Pozdrawiam
fander
INSERT INTO nowa_baza.nowa_tabelka (id, name, cosik2) values SELECT id, nazwa, cos2 FROM stara_baza.stara_tabelka ORDER by id ASC
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.