Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]wyswietlanie daty na kilka dni do przodu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
rafalek
Potrzebuje wyświetlić daty na najbliższe od aktualnej daty np 5 dni ale z pominięciem weekendów. Dobrzeby było gdyby w tej wyświetlonej liście udało się wstawiś nazwy dni tygodnia po polsku. Mogę prosić o jakieś podpowiedzi?
michal_robak
po mojemu wystarczy użyć funkcję mktime (poczytaj w manualu) i następnie dodajesz do argumentu dnia iteracyjnie + 1 w każdym kroku potem sprawdzasz jaki to dzień za pomocą funkcji date("N",$data); ... jezeli zwroci ci 6 lub 7 to masz sobote i niedziele i jescze jeszcze raz az do poniedziałku. Robisz tak az pobierzesz 5 dni smile.gif. Pozdrawiam
rafalek
Hmmm tyle to sam wykombinowałem mniej więcej. Tylko jak to zrobić?
Wicepsik
  1. <?php
  2. for($i=0;$i<6;$i++){
  3. $data = mktime(0,0,0,date('n'),date('j')+$i,date('Y'));
  4. echo ( date('N',$data) == 6 or date('N',$data) == 7) ? '' : date('d-m-Y',$data).'<br>';
  5. }
  6. ?>
rafalek
Dzięki wielkie. Działa pieknie a jak do tego można by dorzucić polskie nazwy dni? Czyli żeby pokazywało coś a'la

03-07-2009 Piątek
06-07-2009 Poniedziałek

itd.
krzysiekk
witam
  1. <?php
  2. $t = array('1'=>'poniedziałek','2'=>'wtorek','3'=>'sroda','4'=>'czwartek','5'=>'piątek');
  3. for($i=0;$i<6;$i++){
  4. $data = mktime(0,0,0,date('n'),date('j')+$i,date('Y'));
  5. echo ( date('N',$data) == 6 or date('N',$data) == 7) ? '' : date('d-m-Y',$data).$t[date('N',$data)].'<br>';
  6. }
  7. ?>
rafalek
Dziękuję bardzo. To jest to.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.