Niestety po wielu próbach NIE ZNALAZŁEM POMOCY NIGDZIE, mimo, że praktycznie każdy problem z tymi słynnymi krzaczkami jest taki sam

Próbowałem już wszelkie możliwe metody, kombinowałem, zarwałem dwie noce (bo mi nie dawało to spać już

Wszelkie możliwe ustawienia w bazie danych i skrypcie już raczej wykorzystałem, a wszystko to jak krew w piach...
Problem polega na tym, że podczas dodawania PRZEZ SKRYPT danych do bazy zamiast polskich liter zapisywane zostaj± "krzaczki", które s± również póĽniej wy¶wietlane na stronie.
Natomiast gdy dodaję wpis z pozycji phpMyAdmin - wszystko jest elegancko, w bazie s± polskie znaki, na stronie także.
Nie mam już pomysłu co może być nie tak... serwer ma ustawienia utf8 (wszędzie, gdzie się dało), ale w sumie przy latin2 jest to samo.
[testowałem na localhoscie - problem identyczny]
skrypt dodawania :
<?php function insert_db($title, $author, $edition, $format, $year){ $sql = mysql_connect("---host---", "---user---", "---haslo---") or die('Nie mozna nawiazac polaczenia z baza danych.'.mysql_error()); { } } $query = "INSERT INTO `plyty` VALUES (NULL, '$title', '$author', '$edition', '$format', '$year')"; $query = 'SELECT * FROM `plyty`'; } } ?> <html> <head> <title>Wstawianie danych</title> </head> <body> <?php if (($title != NULL ) && ($author != NULL ) && ($edition != NULL ) && ($format != NULL ) && ($year != NULL)){ insert_db($title,$author,$edition,$format,$year); } else { echo ' <h1>WprowadĽ now± pozycję:</h1> <form action="'.$_SERVER['PHP_SELF'].'" method="GET"> <table><tr> <td><label>Tytuł:<input type="text" name="tytul" id="tytul" /></label></td> <td><label>Autor:<input type="text" name="autor" id="autor" /></label></td> <td><label>Wydanie:<input type="text" name="wydanie" id="wydanie" /></label></td> <td><label>Format:<input type="text" name="format" id="format" /></label></td> <td><label>Rok:<input type="text" name="rok" id="rok" /></label></td><br /> <input type="submit" value="ZatwierdĽ" /> </tr></table> </form>'; } ?> </body> </html>
(oczywiscie host, user, haslo itd. jest dobrze - tu zakrylem, bo i po co sie chwalic, prawda - więc tym sie nie zajmujemy)
Samo dodawanie działa, ale polskie znaki nie

Odczyt z bazy danych :
<?php include('db_login.php'); if (!$connection){ } { } if(!$db_select) { } $query = 'SELECT * FROM plyty'; if(!$result){ } } ?>
no i gwoli ¶cisło¶ci plik db_login
<?php $db_host='host'; $db_database='baza'; $db_username='user'; $db_password='haslo'; ?>
Sama strona, pod któr± podpięte (include) s± te pliki (index.php) oczywi¶cie ma kodowanie utf-8.
Proszę o nie zamykanie tego tematu do rozwi±zania mojego problemu - naprawdę bardzo mi na tym zależy, a już ręce mi opadaj± z bezsilno¶ci. Jak widać moja przygoda z php i mysql nie zaczyna się kolorowo...