Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Kto jest zalogowany do komputera ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dariolee
Witam,
Jak można wyciągnąć kto aktualnie użytkuje komputer ? Potrzebuje wiedzieć kto odwiedzał daną stronę (nie chce robić jakiegokolwiek logowania tylko wyciągnąć login z windowsa). Jakieś pomysły ?
thek
Ciekawe jak masz zamiar to zrobić? winksmiley.jpg Używać API systemu będąc jedynie nisko priorytetowym procesem bez uprawnień biggrin.gif Żaden OS Ci na to nie pozwoli. Masz do dyspozycji jedynie przeglądarkę i tylko z JS lub innego języka skryptowego możesz korzystać. A te takich informacji Ci nie udzielą. Ewentualnie to, jaka przeglądarka uruchomiona i jaki system. Ale nie podają Ci loginu.
dariolee
Widziałem takie motywy w .NET i dlatego chciałem się dowiedzieć czy jest jakaś inna możliwość zrobienia tego.
thek
Tyle że NET działa także w systemie, a nie w samej przeglądarce i to jest ZASADNICZA różnica. Przez to może używać konkretnych poleceń systemowych (jeśli ma uprawnienia). Po prostu nie widzisz różnicy pomiędzy tymi językami. Wyjaśnię na przykładzie by to unaocznić. Jesteś przeglądarką, a ja programem w .NET. Ja robię niemal wszystko co chcę na kompie na którym jestem, jeśli mi własciciel na to pozwoli, choć jeśli jest kretynem to mogę sobie nawet samowolkę zrobić. Wiem gdzie co jest, mogę się bawić z plikami jakie mi dadzą, sprawdzać różne rzeczy. Ty jako przeglądarka jesteś drzwiami z siatką. Widzę Cię, ale nie otwieram Ci choć możemy sobie pogadać. To właściciel decyduje na co Ci pozwoli w mieszkaniu, nawet ręki przez próg przenieść nie możesz. A nawet jeśli to zapewne nie potrafisz chodzić po obcym domu winksmiley.jpg Natomiast Ja jako domownik MOGĘ Ci pewne informację przekazać. Na tej zasadzie to działa. Musisz mieć zaufanego domownika, który Ci takie coś poda jak na tacy.
erix
Cytat
Natomiast Ja jako domownik MOGĘ Ci pewne informację przekazać. Na tej zasadzie to działa. Musisz mieć zaufanego domownika, który Ci takie coś poda jak na tacy.

Niekoniecznie. Jeśli ktoś używa IE i nie blokuje VBS, to można takie informacje wyciągnąć. Zaznaczam - TYLKO w IE.
thek
VBS jest właśnie takim "zaufanym domownikiem" w tym wypadku. Ale jak sam zauważyłeś, trzeba mu na to pozwolić winksmiley.jpg W końcu VBS to "kuzyn" właściciela mieszkania (IE także) i może mieć ewentualnie pozwolenie lub dano mu klucze do drzwi smile.gif Przykład więc jest w sumie dość trafny z tym mieszkaniem i domownikami biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.