Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]file_exists() - dziwny problem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
qba10
Mam dziwny problem z file_exists()
Mam taki skrypcik prosty:
  1. if(file_exists("error.php"))
  2. {
  3.  
  4. include ("error.php");
  5. }
  6. elseif(!file_exists("error.php"))
  7. {
  8. echo "Brak Pliku Error.php - tresc bledu nie moze zostac wyswietlona!!!";
  9. }

I jak jest tak napisane wyswietla mi "Brak Pliku Error.php - tresc bledu nie moze zostac wyswietlona!!!"

a jak wywale if'y i zostawie same include plik się wczytuje poprawnie. Co źle robię w przypadku ?
Berg
Mi to wygląda na problem z przesyłaną ścieżką pliku dla file_exists. Include w przeciwieństwie do file_exists (chociaż na 100% pewien nie jestem) korzysta z include_path więc jeśli file_exists pliku nie wykrywa ale katalog w którym znajduje się plik jest dodany w include_path to php bez problemu go odczyta. Spróbuj podać bezwzględną ścieżkę do pliku dla file_exists.
qba10
Ścieżka bezwzględna nie pomaga, i tak by mnie ona niesatysfakcjonowana.
piotrooo89
ten kod działa, musisz mieć coś w strukturze plików skubnięte.
sadistic_son
Popatrz w manualu na file_exists:
Cytat
Ścieżka do pliku lub katalogu.
Pod Windows, użyj //nazwa_komputera/udział/nazwa_pliku lub \\nazwa_komputera\udział\nazwa_pliku aby sprawdzić pliki dla sieciowych udziałów.
Czyli dla file_exists podajesz scieżkę bezwzględną: C:/folder/http/error.php lepiej ze slashami, a nie backslashami. Natomiast dla include wystarczy ścieżka względna czyli względem pliku w którym się pojawia include. Jeśli zastosujesz takie ścieżki to ten kod MUSI działać. Oczywiście mowa tu o Windowsie.
bmL
is_file chyba by tu lepiej pasowało
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.