Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][PHP]TinyMCE - zawartość pola bez html/xhtml-a
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Larges
Witam, pierwszy raz zainstalowałem sobie TinyMCE - skorzystałem z manuala Erix-a.

Niestety mam problem. Zawartość mojego textarea (name="tresc") nie mażadnych elementów formatujących treść w kodzie.

$_POST['tresc'] daje czystą treść ;/

Podobny wątek znalazłem na php.pl, jednak na pytanie nie odpowiedziano a cała rozmowa zeszła na inny temat...
Na mój przypadek odpowiedzi niestety nie mogę znaleźć.

Dzięx za linki i pomoc (;
thek
Zacznijmy więc od początku... Czy TinyMCE działa Ci? Jeśli tak to czy przed zapisem do bazy textarea zawiera sformatowany tekst czy może na tym etapie nie potrafi już dodać prawidłowo znaczników? No i najważniejsze... Czy po drodze gdzieś nie używasz funkcji strip_tags, która Ci całe formatowanie zapewne wycina?
emp
tinyMCE.triggerSave(); robisz zanim wyślesz inaczej value w twoim textarea jest puste i wysyłasz nic, ale ty masz tekst bez formatowania w takim razie gdzieś usuwasz tagi html winksmiley.jpg
Larges
TinyMCE ściągnąłem i rozpakowałem. W sekcji head wkleiłem:

1. <script language="javascript" type="text/javascript" src="admin/view/js/tinymce/jscripts/tiny_mce/tiny_mce.js"></script>
  2. <script language="javascript" type="text/javascript">
  3. tinyMCE.init({
  4. mode : "textareas",
  5. entity_encoding : "raw",
  6. language : "pl",
  7. convert_fonts_to_spans : true,
  8. valid_elements : "blockquote,strong,cite,abbr,acronym"
  9. });
  10.  
  11.  
  12. </script>

Na wstępie działa poprawnie - zamienia zwykłe textarea.
W obrębie form dałem input type="submit" żeby kliknąć i wyświetlić sobie zawartość.

Nie dałem żadnych opcji zapisu do MySQL-a bo w przyszłości będę to zapisywał do plików.
Niestety linijka
  1. echo $_POST['text']

zwraca to co wpisuję ale bez elementów formatujących.
W żaden sposób nie korzystam z żadnej funkcji wbudowanej do usuwania elementów html-a ze stringa.

Ok znalazłem sposób. Nie wyjaśnił mi w czym tkwił problem.

Poprostu skorzystałem z kodu źródłowego ze strony przykładu. Najwidoczniej wcześniej brakowało mi czegoś w tinyMCE.init.
thek
Może w valid_elements za bardzo obciąłeś liczbę dostępnych tagów? Na razie masz dostępnych tylko 5 -> blockquote,strong,cite,abbr,acronyma resztę "wyrzuca" i tu może być problem. W razie czego zerknij do manuala o konfiguracji tego elementu http://wiki.moxiecode.com/index.php/TinyMC.../valid_elements
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.