Na komputerze mam dwa systemy: windows i linux. Z tego drugiego korzystam na co dzień, z pierwszego dość sporadycznie. Tworzę stronę i potrzebowałem napisać generator pdf. Wykorzystałem do tego klasę FPDF. No i wszystko pięknie działało poza polskimi znakami. Stronę koduję w utf-8, więc chciałem wykorzystać funkcję iconv (w ten sposób: $tekst=iconv('utf-8','iso-8859-2',$row['tekst']); ). No i przestało działać - nie wyświetla komunikatu o błędzie tylko "Nie znaleziono serwera lub pliku".
Przed chwilą testowałem ten skrypt na Windowsie (Wamp server) i... działa bez problemu.
Ktoś może mi powiedzieć z czego to wynika?
Poniżej kod php:
<?php include('../connect.php'); require('fpdf/fpdf.php'); class PDF extends FPDF{ //Page header //Page footer function Footer(){ $this->SetY(-15); $this->SetFont('Arial','',8); $this->Cell(0,10,'Strona '.$this->PageNo().'/{nb}',0,0,'C'); } } $in_charset="utf-8"; $out_charset="iso-8859-2"; $sql="SELECT * FROM offer WHERE offer_id='".$_GET['id']."' LIMIT 1"; $title=iconv($in_charset, $out_charset,$row['offer_title']); $price=iconv($in_charset, $out_charset,$row['offer_price']); $time=iconv($in_charset, $out_charset,$row['offer_time']); $text=iconv($in_charset, $out_charset,$row['offer_text']); $pdf=new PDF(); $pdf->Open(); $pdf->AddPage(); $pdf->AddFont('arialpl','','arialpl.php'); $pdf->AddFont('arialplbd','','arialplbd.php'); $pdf->AddFont('arialpli','','arialpli.php'); $pdf->AliasNbPages(); $pdf->Image('fpdf/logo.jpg',30,0,150); $pdf->Image('fpdf/summer/1.jpg',10,70,60); $pdf->Image('fpdf/summer/2.jpg',10,120,60); $pdf->Image('fpdf/summer/3.jpg',15,170,0,60); $pdf->Image('fpdf/summer/4.jpg',10,235,60); $pdf->SetDisplayMode(100); $pdf->SetMargins(20,20,20); $pdf->SetY(65); $pdf->SetX(75); $pdf->SetFont('arialplbd','',15); $pdf->MultiCell(120,7,$title,0,'C'); $pdf->SetFont('arialpl','',11); $pdf->SetY($pdf->GetY()+3); $pdf->SetX(75); $pdf->SetFont('arialplbd','',11); $pdf->Write(10,'Termin: '); $pdf->SetFont('arialpl','',11); $pdf->Write(10,$time); $pdf->SetY($pdf->GetY()+4); $pdf->SetX(75); $pdf->SetFont('arialplbd','',11); $pdf->Write(10,'Cena: '); $pdf->SetFont('arialpl','',11); $pdf->Write(10,$price); $pdf->SetY($pdf->GetY()+8); $pdf->SetX(75); $pdf->SetFont('arialplbd','',11); $pdf->Write(10,'Cena obejmuje:'); $pdf->SetY($pdf->GetY()+8); $pdf->SetX(75); $pdf->SetFont('arialpl','',11); $pdf->MultiCell(120,5,$text,0,'J'); $pdf->SetY($pdf->GetY()+4); $pdf->SetX(130); $pdf->SetFont('arialpli','',13); $pdf->Write(10,'Zapraszamy!'); $pdf->Output(); ?>
Pzdr.,
Kamil