Witam serdecznie
Mecze sie ze skryptem do paginacji.
O ile nie ma problemu z przyciskami Nastepna strona i Poprzednia strona, o tyle mam problem jak poradzic sobie z uzyskaniem przycisku Nastepny id i poprzedni id.
Na stronie mam 20 wpisow i dane, ktore wyrzucam mam posortowane jako DESC.
Link wylada tak: ddddd.php?page=1&id=numerid w zaleznosci ktora to strona zmienia sie zmienna PAGE.
Wszystko OK.
Zmienna $ilosc wyswietla mi ilosc wpisow 20 na przyklad.
Nastepnie chcialbym dorobic mozliwosc poruszania sie miedzy danymi za pomoca cos ala przycisku nastpnyid i poprzednid jednak,
chcialbym aby zmieniala sie rowniez strona w URL.
Zrobilem juz przycisk Nastepna i poprzednia i dziala zmienia ID do przodu i do tylu, jednak nie wiem jak zrobic by zmieniala sie zmienna $PAGE.
Zakladajac, ze na stronie mam 20 wpisow, to przycisk [nastepny ID] powienien przy ostatnim wpisie pokazac - nastepny wpis na nastepnej stronie.
Tak samo przycisk wstecz. Zaznaczam ze dane sa posrtowane przez DESC, wiec 1 id jest na koncu, a ostatni na poczatku.
Czyli przykladowo jesli na stronie mam 25 wpisow, to przycisk [nastepny ID] powinien przy 20 wpisie, przerzucic na nastepna strone i nastepne ID,
jesli chodzi o przycisk [WSTECZ ID], to powinien zadzialac odwrotnie, przy 5 wpisie na stronie 2, powienien przerzucic na strone 1 na kolejne id.
Jak to osiagnac ?
Dzieki za ew. pomoc.