Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Wyświetlanie danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
XP'ek
Witam nie wiem jak dokładnie to sprecyzować by znaleźć w wyszukiwarce bo możliwe że to już było.... A więc moje pytanie brzmi...

Jak zmusić skrypt by po wejściu w link np. index.php?zm=strony połaczył się on z bazą pobrał informację z tej tabeli i wyświetlił.

Wcześniej miałem to rozwiązane tak ale założę się że to można skrócić by zredukować do jak najmniejszej liczby plików:

To w index.php
  1. <?php
  2.  
  3. if(isset($_GET['zm']))
  4. {
  5. $zm=$_GET['zm'].".php";
  6.  
  7. include("inc/".$zm);
  8. }
  9. else
  10. {
  11. include("inc/glowna.php");
  12. }
  13. ?>

i np. w inc/strony.php
  1. <?php
  2.  
  3. $zapytanie="SELECT * FROM `podstrony` WHERE `nazwa` LIKE 'strony'";
  4. $wykonaj=mysql_query($zapytanie);
  5.  
  6. if($wiersz=mysql_fetch_array($wykonaj))
  7. {
  8. $tresc = $wiersz['tresc'];
  9. }
  10.  
  11. print $tresc ;
  12.  
  13. ?>

TIA wszystkim

[edit]

Jak zrobić inaczej wyświetlanie podstron z komunikacją do bazy danych bez tworzenia tylu plików i ich includowania questionmark.gifquestionmark.gif

chodzi mi o jakiś inny kod dzięki któremu jak wpisze index.php?zm=pomoc wyskoczy pomoc ale by od strony technicznej nie było w katalogu includa plików pomoc.php onas.php strony.php tylko jeden tkóry mi to załatwi i domyślnie będzie czytał co jest wpisane i odczyta wtedy plik
sadistic_son
Szczerze mówiąc ja nie do końca rozumiem o co Ci chodzi... Jeśli o to, że za dużo plików używasz to zamiast ich includować wklej ich treść w tym miejscu.

PS. Popraw swój post bo Ci mod zamknie temat. Umieść kod w znacznikach [php ][/php ]
Larges
Cytat(XP'ek @ 7.10.2009, 23:24:30 ) *
[PHP] pobierz, plaintext
  1. <?php
  2. if(isset($_GET['zm']))
  3. {
  4. $zm=$_GET['zm'].".php";
  5. include("inc/".$zm);
  6. }
  7. else
  8. {
  9. include("inc/glowna.php");
  10. }
  11. ?>
[PHP] pobierz, plaintext

W ten sposób można manipulować zmienną $_GET['zm'] w dowolny sposób i zapewne wywoływać na Twojej stronie błędy związane z include() winksmiley.jpg

Ogólnie Tobie rozchodzi się o planowanie aplikacji i tworzenie szablonów winksmiley.jpg
Polecam zapoznanie się z pojęciem MVC i systemem szablonów - np. SMARTY.

Najlepiej jak wypracujesz swój własny system szablonów bo dzięki temu zdobędziesz więcej doświadczenia.
XP'ek
ok dzięki za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.