Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]kolejny problem z nawigacją(poprzednie,nastepne zdjecia)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lamcpp
witam, myslałem ze już poradziłem sobie z problemem next i previous dla następnego i poprzedniego zdjęcia. Ale niestety tak się nie stało.
Teraz musze zrobić nawigację (czyli możliwość wyswietlenia następnego i poprzedniego zdjęcia) dla zdjęć, które zostały uzyskane w wyniku zapytania SELECT które porządkowało je rosnąco i malejąco względem nazwy oraz daty dodania. Ale żeby nie było prosto, niestety zdjęcia muszą się pojawiać w kolejności w jakiej widnieją na stronie.
Przykładowe zapytanie wygląda tak:
  1. SELECT zdjecie.id,nazwa,plik,id_kategorii,id_miejsca,id_daty FROM zdjecie ORDER BY zdjecie.nazwa ASC

Wyniki jakie daje:
I tak też one się wyswietlają na stronie, czyli jako pierwsze zdjęcie o id 29, pozniej id 30, dalej 17, dalej 18, dalej 19
Jak widać posortowane są alfabetycznie. Teraz problemem jest zrobienie nawigacji, ponieważ nie można odnieść się np takim zapytaniem:
  1. $previous = "SELECT zdjecie.id,nazwa,plik,id_kategorii,id_miejsca,id_daty FROM zdjecie WHERE zdjecie.id <{$_GET['id']} ORDER BY zdjecie.nazwa ASC LIMIT 1";
  2. $next = "SELECT zdjecie.id,nazwa,plik,id_kategorii,id_miejsca,id_daty FROM zdjecie WHERE zdjecie.id >{$_GET['id']} ORDER BY zdjecie.nazwa DESC LIMIT 1"

ponieważ jak widać na screenie, zdjecia są posortowane po nazwie. I przykładowo klikniemy na zdjęcie o id 18 i teraz chcemy nawigacje zeby naciskając "poprzedni" przeniosło nas do zdjęcia o id 17 to się jeszcze uda za pomocą powyzszego zapytania. Ale już do kolejnego pola wstecz się nie odniesiemy ponieważ jego id jest większe od bierzącego id.
Podsumowując: nie wiem po czym sprawdzić albo jakie zapytanie napisać, żeby wyświetliło mi listę zdjęć, które znajdują się przed zdjęciem np. o id 18, nie mozna uzyc tu zapytania zdjecie.id < $_GET['id'] ponieważ zdarzają się zdjęcia, których id jest wieksze od id 18, a to z tego względu że zdjecia są sortowane alfabetycznie. TO polecenie miało by prawo bytu gdybysmy zdjęcia sortowali po id, wtedy wiedzielibysmy, że napewno poprzednie id będzie mniejsze od bierzącego, albo wieksze i bez problemu moglibysmy dołaczyc przyciski previous i next. A tak mam problem;/Mam nadzieje ze ktos zrozumiał o co mi chodzi:)
tvister
Pobierz listę id w kolejności jaką sobie zażyczysz i załatw id_poprzednie, id_następne php-em i cześć.
lamcpp
no dobra, liste w kolejności jakiej chce, czyli załózmy posortowaną rosnąco pobiore za pomocą zapytania SQL, tak jak to podane wyzej,
ale chodzi własnie jak tą resztę "załatwić w PHP". mając liste załózmy za pomocą mysql_fetch_array wyciagne z niej wszystkie elementy, mogę też przyrównać id uzyskany z GET do elementu listy i znaleść ten ID, ale jak wobec tego mając nawet ten ID zrobić następny i poprzedni?
tvister
$wsz_id = array(1,3,6,7);
$klucz = array_search(3, $wsz_id);

$poprzedni = $wsz_id[$klucz - 1];
$nastepny = $wsz_id[$klucz + 1];

No do tego jeszcze musisz obsłużyć sytuacje brzegowe dla 1 i 7;
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.