Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Ciasteczko - nie działa po wejściu na podstrone
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
nizzre
Witam,

Piszę w przedszkolu ponieważ problem jest dość podstawowy, ale niestety nie bardzo wiem co nie gra.
Zawsze omijałem ciasteczka bo jakoś nie lubię ich stosować, natomiast tym razem byłem zmuszony użyć ich do włączania/wyłączania muzyki na stronie (jeżeli ktoś ma lepszy pomysł to proszę o podpowiedź).

Standardowo ustawiam ciasteczko za pomocą:
  1. setcookie("music", 'on', time()+3600);

po wejsciu na odpowiedni link - to działa gdyż na tym linku można zostać i jakaś część strony się wyświetla

wchodząc na inny link (podstronę) ciastko już nie pobiera się mimo że jest bo sprawdzam w FF w opcjach

istnienie ciasteczka sprawdzam za pomocą:
  1. if ($_COOKIE['music'] == 'on') {}

Gdzie mogę popełniać błąd ?
nospor
zajrzyj do manuala
http://pl2.php.net/setcookie
i przeczytaj jakie parametry jeszcze przyjmuje setcookie.

hint:
Cytat
path

The path on the server in which the cookie will be available on. If set to '/', the cookie will be available within the entire domain . If set to '/foo/', the cookie will only be available within the /foo/ directory and all sub-directories such as /foo/bar/ of domain . The default value is the current directory that the cookie is being set in.
nizzre
Dzieki, faktycznie path rozwalał cała sprawę z ciastkami, ustawiłem na cały serwis i działa.

Nizzre
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.