Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Array zwracany przez funkcję
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
uirapuru
Takiego małego tipsa potrzebuję.

Mam funkcję, która zwraca arraya:

1. Array("a","b","c","d");

Powiedzmy, że chciałbym mieć możliwość przypisania zmiennej od razu któregoś elementu z takiego arraya. Mniejsza o to, po co, ale jak skonstruować takie coś? Nie chcę inicjować niepotrzebnie dodatkowych zmiennych. Próba typu

1. $zmienna = ${Array("a","b","c","d")}[1];

nie działa, w sumie to nie mam innych pomysłów. Help! smile.gif
darko
Cytat
chciałbym mieć możliwość przypisania zmiennej od razu któregoś elementu z takiego arraya

Możesz bardziej po polsku? Chcesz mieć możliwość przypisania wartości zmiennej do jakiegoś elementu tablicy, tak?

Ja nie wiem czy w ogóle Cię rozumiem, ale zobaczmy.

to:
Cytat
${Array("a","b","c","d")}[1];

se ne da!

Przypisanie wartości dowolnego (mieszczącego się w zakresie indeksów) elementu tablicy do zmiennej:

1. $tablica = range('a','Z');
  2. // do zmiennej $zmienna przypisujemy czwarty element tablicy $tablica
  3. $zmienna = $tablica[3];

Przypisanie wartości zmiennej pod określony indeks (w poniższym przypadku trzeci):

1. $zmienna = 11;
  2. $tablica[2] = $zmienna;

Zwrócenie przez funkcję jakasFunkcja() dwunastego elementu z tablicy:

1. function jakasFunkcja() {
  2. $data = range(1, 31);
  3. return $data[11];
  4. }

Spróbuj jeszcze raz napisać, o co Ci dokładnie chodzi, a przede wszystkim poczytaj tutaj. Jak coś, to jeszcze pisz.

ps.
Cytat
tipsa
? Nosisz tipsy ? smile.gif
uirapuru
no to od nowa: funkcja $table->fetchAll()->toArray(); zwróci mi wszystkie krotki z tablicy w formie Array. Chcę pominąć pisanie czegoś takiego: [php]$result = $table->fetchAll()->toArray();$poszukiwany = $result[3];
bo mam to w wielu miejscach i szczerze powiedziawszy miałem nadzieję, że da się ten zapis jakoś skrócić, np. do (hipotetycznej) formy w stylu jak podałem wyżej.

Cytat(darko @ 9.12.2009, 03:23:14 ) *
ps.
Cytattipsa ? Nosisz tipsy ? smile.gif

Rozumiem, że pytasz, bo lubisz facetów z tipsami? smile.gif
marcio
Cytat(uirapuru @ 9.12.2009, 07:43:54 ) *
no to od nowa: funkcja $table->fetchAll()->toArray(); zwróci mi wszystkie krotki z tablicy w formie Array. Chcę pominąć pisanie czegoś takiego: [php]$result = $table->fetchAll()->toArray();$poszukiwany = $result[3];
bo mam to w wielu miejscach i szczerze powiedziawszy miałem nadzieję, że da się ten zapis jakoś skrócić, np. do (hipotetycznej) formy w stylu jak podałem wyżej.

Rozumiem, że pytasz, bo lubisz facetów z tipsami? smile.gif

Napisz krotka metode ktora przyjmuje jeden parametr int $id do ktorego podasz nr index'u tablicy ktorej element chcesz przypisac do zmiennej.
darko
jw.

Cytat
Rozumiem, że pytasz, bo lubisz facetów z tipsami?

Cytat
Takiego małego tipsa potrzebuję.

Miałeś na myśli tipa tongue.gif nieważne
wookieb
A może list ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.