Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP][MySQL] formularz z select/option i js
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kielich
Witam mam taki problem mianowicie mam kod wielozadaniowy z <select> który działa jak input po wybraniu wszytsko działa jak należy zmienna GET jest wszystko ładnie ale w option zostaje zawsze pierwsza wartość jak zrobic aby bylo ustawiona na aktualna questionmark.gif o to kod

Kod
        <select onChange="location.href='index.php?site=moja_strona&type='+this.value">
        {section name=kategorie loop=$kategorie}
        <option value="{$kategorie[kategorie].id}">{$kategorie[kategorie].nazwa}</option>
        {/section}
        </select>

pisane pod smarty
MateuszS
Hmm to moze zrob option "bez zmian" i jezeli ktos to wybierze to nie zajdzie zadna zmiana. Tak jak ty chcesz też próbowałem kiedyś ale to się chyba wiąże z przestawieniem optionów (kolejność) albo innymi kombinacjami
kielich
No właśnie musi być wykonana zmiana ponieważ ponizęj jest drugi select z podkategoria czyli np wybiore z kategorii sport to w podkategorii wyswietla mi np.pilka noza itd w zależności od kategorii

jak można to wykonać questionmark.gif
jasin
Może pomoże instrukcja if ... else np. coś takiego:
  1. <select onChange="location.href='index.php?site=moja_strona&type='+this.value">
  2. {section name=kategorie loop=$kategorie}
  3. {if $kategorie[kategorie].id eq $smarty.get.type}
  4. <option value="{$kategorie[kategorie].id}" selected="selected">{$kategorie[kategorie].nazwa}</option>
  5. {else}
  6. <option value="{$kategorie[kategorie].id}">{$kategorie[kategorie].nazwa}</option>
  7. {/if}
  8. {/section}
kielich
OK działa prawidłowo exclamation.gif dlaczego ja na to nie wpadłem smile.gif wielkie dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.