knefelio
21.12.2009, 13:54:12
chciałem na swojej stronie umieścić wyszukiwarkę która zwróci mi wyniki wyszukiwania z kilku innych wyszukiwarek na stronach. konkretnie mam kilkanascie stron - sklepów ktore maja wyszukiwarki ale nie chce mi się wchodzić na każdą z nich osobno by coś znaleźć tylko żebym mógł wpisać to w mojej a ona zwróciła mi wyniki z tych konkretnych wyszukiwarek. wszelkie porównywarki cen są jak dla mnie nieporozumieniem.
jak można najprosciej coś takiego zrealizować - nawet nie wiem pod jakim hasłem tego w googlach szukać?
adam882
21.12.2009, 14:00:51
wydaje mi się, że najprościej jest przenieść wszystkie bazy danych tych stron na jedną bazę (jeśli strony działają na tym samym skrypcie to dodajemy prefixy do tabel dla stron), a następnie wykonanie jednego zapytania z warunkami wyszukiwania do wszystkich tabel stron. (np. SELECT coś1, coś2 FROM sklepy WHERE prefix1_produkty="coś" OR prefix2_produkty="coś" OR prefix3_produkty="coś" itp. )
Możesz też spróbować pobierać wszystkie wyniki z RSS-ów stron i wrzucać w jedną bazę i z tego miejsca szukać, ale pierwszy sposób wydaje mi się lepszy.
tvister
21.12.2009, 14:11:09
Z treści post-a wnioskuje że te sklepy nie są twoja własnością i brak Ci dostępu do ich bd??
Więc tajemnicze hasło dla googla brzmi "curl".