Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][MySQL][PHP]Strona WWW od podstaw - wyszukiwarka, tagi, kodowanie strony itp. - Pomocy!
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
becom
Witam
Mam zrobić na informatykę stronę www, aby mieć 6, jednak musze ja zrobic do Piątku
Znam HTML i troszke PHP ale bardzo szybko sie ucze i prosze nie podawajcie mi linkow do stron z DŁUGIMI kursami tworzenia stron

Proszę o pomoc
Potrzebuje info:
1. jakie kodowanie strony najlepsze?
2. jak stworzyć wyszukiwarkę - to będzie strona z torrent'ami - glownie z muzyka i filmami
3. jak dodawać do każdego dodanego pliku tagi
4. od czego zacząć ? smile.gif
Mephistofeles
1. UTF-8 / ISO-8859-2
2. SQL LIKE wystarczy
3. Użytkownik wpisuje oddzielone np. spacjami, potem rozdzielasz stringa na tablicę, foreach i zapis do bazy (relacja jeden do wielu).
4. W żadnym wypadku nie od wyglądu.
becom
Mam pytanie do sql like:
Aby wyszukac jakiś plik musi on być w bazie sql like?- Jego tagi musza być w sql like?
Żeby stworzyc wyszukiwarke trzeba zrobić pole input tak aby generowało zmieną do odczytu z bazy sql? Jaka to zmienna?
trucksweb
kolejny dzieciak przed zaliczeniem blinksmiley.gif

6. nie bedzie !
Cytat
Żeby stworzyc wyszukiwarke trzeba zrobić pole input tak aby generowało zmieną do odczytu z bazy sql? Jaka to zmienna?

jesli tego nie wiem to skad my to mamy wiedziec ? Tworzysz sobie zmienna jaka ci przyjdzie do glowy i wsio.
<input type="text" value="" name="pole" />

po stronie php:
if($_POST['pole'] AND $_POST['pole']!='')
{
$twojazmienna = htmlspecialchars($_POST['pole'])
$sql = "SELECT ..... where nazwa LIKE '%"'.$twojazmienna."%' ....
}

ciekawe czy wiesz co to SQL i LIKE - bo czegos takiego jak "SQL LIKE" jeszcze nie spotkalem
kingofspace
kolego sam strony torrentowej nie zrobisz od zera to wymaga duzej wiedzy i umjejetnosci mozesz skorzystac z gotowego silnika jest dostępny w necie. potem mozesz go modyfikowac urozmaicac dodawac moduly sam robilem to swego czasu jak zaczynalem przygode z php
becom
Cytat(kingofspace @ 12.01.2010, 17:23:47 ) *
sam strony torrentowej nie zrobisz

przeciez wystarczy zrobic tylko panel logowania i rejestracji, wyszukiwarke i dodawanie plikow a potem dodatki itp.
Jestem w 6 klasie podstawówki i to nie musi być serwis bardzo rozbudowany, facet od informatyki nie umie zrobić panelu logowania i rejestracji
Jak mu rok temu zrobiłem stronke to nie wiedział o co mnie zapytać - otworzył pare plików strony i zobaczył kod - nie wiedział co to jest UTF-8
Mephistofeles
Myślę, że chodziło mu o mechanizm trackera, nie o same torrenty.
becom
A jak myślicie czy lepiej zrobić strone z torrentami czy jakas inna? Najlepiej, aby przynosiła dochód smile.gif ale to sprawa drugorzędna smile.gif

Może serwis na którym można otworzyć własną stronę za darmo? typu eulotka.pl tylko byloby wiecej funkcji?
Mephistofeles
1. Zrób coś innego. Nauczyciele są dziwni, i torrenty mogą się nie spodobać. Poza tym to raczej przerasta twoje możliwości. Jakiś prosty system newsów wystarczy.
2. Ty chcesz do końca tygodnia zrobić dochodową stronę? Lepiej zapomnij, szczególnie z twoim dotychczasowym poziomem wiedzy.
3. Co do serwisów, to są takie, nazywają się darmowe hostingi. Nie polecam żadnych wizytówek, osobiście za to bym nawet 4 nie dał.
becom
ok dzieki za rade
uświadomiłeś mi że faktycznie nauczyciel może mi nie dać 6 za torrenty bo sa w troche nielegalne
Mephistofeles
BTW BitTorrent ani żadna inna sieć P2P nie jest sama w sobie nielegalna.
becom
to wiem
dlatego napisałem "troche" - chodziło mi w pewnym sensie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.