Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Jak dzięki formularzowi select przypisać wartości do innej zmiennej?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
CreamDealer
Przepraszam za kłopot, ale nigdzie nie potrafię znaleźć odpowiedzi.

Mam coś takiego (joomla chronoforms):

1. <select class="cf_inputbox validate-selection" id="select_2" size="1" {cf_multiple} name="siedziba">
  2. <option value="">Wybierz...</option>
  3. <option value="Poznań">Poznań</option>
  4. <option value="Gdańsk">Gdańsk</option>
  5. <option value="Łódź">Łódź</option>
  6. <option value="Katowice">Katowice</option>
  7. <option value="Kraków">Kraków</option>
  8. <option value="Warszawa">Warszawa</option>
  9. <option value="Wrocław">Wrocław</option>
  10.  
  11. </select>
Teraz chciałbym zrobić tak, że jeżeli ktoś wybierze "Wrocław", to zostanie przypisany adres do nowej zmiennej "adres".

Bardzo proszę o pomoc.
blooregard
  1. $adres = trim(strip_tags($_POST['siedziba']));

//edit
podstawy podstaw, ale to Twój drugi post dopiero, więc masz fory smile.gif
ale generalnie na tym forum gotowców nie oczekuj.
CreamDealer
Dzięki za odpowiedź, ale chodziło mi o coś innego. Ktoś wybiera wrocław, a na ekranie wyświetla się oprócz wrocław także adres. Podejrzewam, że coś if then else powinno być ale nie jestem pewien. Być może do jednego selecta da się kilka wartości przyporządkować, np.:
1.
  1. <select class="cf_inputbox validate-selection" id="select_2" size="1" {cf_multiple} name="siedziba">
  2.  
  3.  
  4.  
  5. <option value1="Poznań" value2="Ślężna 23">Poznań</option>
  6.  
  7.  
  8.  
  9. </select>
?
Wiem, że to nie działa, ale może coś w tym stylu da się zrobić?
celbarowicz
napisz co masz zamiar zrobić jeśli chcesz :value=nazwa1 i value=nazwa2 to możesz zapisać value=nazwa1_nazwa2 ,a w dalszej częsci rozdzielić nazwy(znakiem dzielącym w tym przypadku jest _)
lukaszgolder
Domyślam się że chodzi Ci o wyświetlanie 2 listy adresów, po wybraniu miasta. Możesz skorzystać z funkcji onchange, w javascripcie, która wyśiwetli odpowiedni select po wybraniu lub przesłać dane do php i dodać coś w tym rodzaju:
  1. switch($_POST['siedziba']) {
  2. case 'Wroclaw':
  3. echo '<select>';
  4. // tutaj odpowiednie inputy
  5. echo '</select>';
  6. break;
  7.  
  8. case 'Poznan':
  9. //itd
  10. break;
  11. }
CreamDealer
Sorry, ale mam problemy z wytłumaczeniem. Opiszę cały mój problem i mam nadzieję, że teraz lepiej to pokażę.

Chcę, aby ludzie u mnie w firmie, za pomocą portalu zrobionego w Joomla i komponentu chronoforms (to akurat najmniej ważne) mogli sobie pobierać papeterię spersonalizowane do siebie.
A dokładniej ma to polegać na tym, że pracownik wchodzi na stronę, wypełnia formularz i otrzymuje na mailu kod html do papeterii outlooka.

I teraz na czym polega mój problem:
Nie chcę, aby pracownik musiał wypełniać wszystkie dane, czyli: adres, miasto, kod pocztowy, numer kierunkowy. Chcę, aby wybrał z menu rozwijanego przykładowo "Poznań", i generator kodu będzie już wszystko wiedział.
Do generowania treści maila posługuję się takimi wstawkami typu {siedziba} i wtedy komponent chronoforms wie, że w to miejce ma zostać wstawione miasto wybrane przez użytkownika. Chciałbym generować także sobie takie pola jak {adres}, {miasto}, {kodpocztowy} oraz {nrkierunkowy} - oczywiście bez podawania tego przez pracownika - chciałbym, żeby to było w kodzie, czyli, że jeżeli ktoś wybierze "Wrocław", to wiadomo jest, że nr kierunkowy będzie "071".

Od razu mówię, że chronoforms posiada pole do edycji php winksmiley.jpg

Mam nadzieję, że już lepiej wytłumaczyłem mój problem.

Bardzo dziękuję za wszelką pomoc. Na htmlu się znam, ale z php jestem zielony jak trawa... sad.gif
koderrr
no to robisz ifa

if wroclaw

to cos tam

if poznan

to kolejna instrukcja

a potem funkcja mail w php i gotowe : }

CreamDealer
Może ktoś rozbudować "to coś tam"?
koderrr
if ( $_POST['siedziba'] == wroclaw)

{
$wyslij = "twoj tekst odnosnie wrocka";

}

if ( $_POST['siedziba'] == poznan)
{

$wyslij = "tekst o poznaniu"
}

potem funkcja mail w php i wysylasz
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.