Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]OOP logowanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kombox
Witam wszystkich serdecznie,

Zwracam się tu do was o pomoc w jednej kwestii mianowicie , zaczynam ogarniać OOP i nie rozumiem kliku spraw :

1. public function ustawPersonalia($imie, $nazwisko) // 2
  2. {
  3. $this -> imie = $imie; // 3
  4. $this -> nazwisko = $nazwisko;
  5. } // end ustawPersonalia();
  6.  
  7. public function personalia()
  8. {
  9. return $this -> imie.' '.$this -> nazwisko;
  10. } // end personalia();
  11.  

Co oznacza ten return czy dobrze myślę sądząc że to jest pewne "wczytanie" "powrót" do pól wyżej questionmark.gif?

Bardzo bym prosił o kod który zaprezentuje mi logowanie znalazłem w sieci kilka ładnych pokazówek no ale jak nie ogarniam - być może to moje nastawienie ogarnięte "strachem" do OOP smile.gif
vonski
Ten return zwraca po prostu wartości tych pól, funkcja personalia() jest to zwykła metoda dostępowa do składowych klasy. Zakładając, że składowe $imie i $nazwisko są prywatne (oznaczone modyfikatorem private) taka metoda to jedyny sposób aby odczytać wartość tych pól.
Czyli zakładając że masz klasę Osoba a w niej funkcje ustawPersonalia() i personalia() to wykonując poniższy kod:

1. $obj = new Osoba();
  2. $obj->ustawPersonalia('Jan', 'Kowalski');
  3. $obj->personalia();

wypisze na ekranie: Jan Kowalski.
Chodzi o to, że najpierw za pomocą ustawPersonalia() ustawiasz wartosci tych pól, a później za pomocą personalia() je odczytujesz.
thek
Return zwraca jako wynik to co za nim. Czyli w tym wypadku imię i nazwisko oddzielone spacją. to podstawy o funkcjach. Nie tylko w OOP...
deniol13
dla przykładu

1. function wypisz($text')
  2. {
  3. return $text;
  4. }

i teraz aby wypisać ten tekst to musisz zrobić
  1. echo wypisz('haha');
kombox
Ok to rozumiem .... smile.gif a powiedzcie mi jeszcze jaka różnica jest między private a public (czy maja one jakieś znaczenie jesli chodzi o bezpieczeństwo questionmark.gif )
thek
A nie da się spytać google lub wyszukiwarki tu? Po raz drugi w ciągu 2 dni nie mam ochoty tego tłumaczyć na forum smile.gif
kombox
no to nie tłumacz proste ... może ktoś innych będzie w stanie to zrobić smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.