Dane z radio i checkboxów muszą być tablicowane, bo potrzebne mi są informacje z nich. Ale potrzebuję też metody sprawdzenia czy którykolwiek z radio i chociaż 1 z checkboxów jest zaznaczony. Tych radio i checkboxów jest oczywiście więcej, bo pobierane są z bazy danych. W js napisalem sobie skrypt, który to działał przy założeniu, gdy name="nazwa", ale już nie działa przy name="nazwa[]". Googlowałem i znalazłem metode getElementsByClass, ale jej już zastosować nie potrafie.
function Check() { var txt = document.getElementById("infos"); var choiceR = false; var choiceB = false; for(i = 0; i < rent.radioT.length;i++) { for (counter = 0; counter < rent.radioT[i].length; counter++) { if (rent.radioT[counter].checked) choiceR = true; } } for (counter = 0; counter < rent.boxTools.length; counter++) { if (rent.boxTools[counter].checked) { choiceB = choiceB + 1; } } if (!choiceB && choiceR) { infos.appendChild(document.createTextNode("Wybierz narzedzię.")); return (false); } else if (choiceB && !choiceR) { infos.appendChild(document.createTextNode("Wybierz maszynę.")); return (false); } else if(!choiceB && !choiceR) { infos.appendChild(document.createTextNode("Wybierz maszynę oraz minimum jedno narzedzię")); return (false); } else { return (true); } }
Co powinenem zmodyfikować, aby móc sprawdzać każdy z checkboxów i radio, zachowując przy tym zapis z nazwa[]?