Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS] :active a opóźnienie wczytywania się obrazków
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
.Wojtek
Witam

Nie mogę znaleźć rozwiązania problemu, który występuje na wielu stronach.

Co zrobić aby po wejściu na stronę WWW obrazki "schowane" pod :active CSS'a załadowały się wraz ze stroną, a nie ładowały się dopiero wtedy, kiedy najedzie się na nie myszką.

Przykładem niech będzie ta strona: http://meyerweb.com/eric/css/edge/complexspiral/demo.html (która tłumaczy jak używać CSS'a biggrin.gif ).

Po prawej stronie wkleiłem screen jak wygląda przykładowy przycisk "Eric" od razu po najechaniu na niego myszką (po załadowaniu się strony). Po po prawej stronie wkleiłem screena, który pokazuje co się dzieje jakieś 0,5 sekundy po najechaniu myszką tego przycisku.

Testowane w przeglądarkach:

Google Chrome
Mozilla
IE 8

efekt ten sam.

Co zrobić aby pozbyć się tego problemu? Moje obrazki w active trochę za dużo "ważą", abym mógł sobie na takie coś pozwolić. Jakiś JavaSript? Wiem, że jest jeszcze onmouseover ale wtedy da rade na obrazek wstawiać swój zmieniający się tekst?

//edit: oczywiście po jednokrotnym załadowaniu strony, obrazki są już zapamiętane, jednak zwykle "następnego dnia" problem znów się pojawia
wookieb
google -> css rollover
emtiej
Połącz zwykły przycisk z hover i active w photoshopie jeden pod drugim(jako jedna grafika) wtedy wszystko załaduje się przy starcie, a w css używaj background-position:
Obrazek ładuje się cały i przy najechaniu na przycisk z :hover :active itp nie czekamy bo grafika załadowała się przy starcie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.