Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP]Nakładanie tekstu na obrazek
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Pudi
Witam mam problem chciałbym by tekst nanosił się na obrazek ale bez zapisywania po prostu żeby było tło (zdjęcie) i jak by dało rade takie lekkie przyciemnienie pod tekstem m niej więcej by wyglądało to tak: jak na foto:

bardzo proszę o pomoc bo kompletnie sobie z tym nie radze sad.gif wstydnis.gif
MateuszS
Obrazek niech będzie tłem diva, potem następny div w tym poprzednim w nim tekst, daj mu atrybut style opacity jaki tam chcesz i gitara.
Volume
Ja zamiast opacity dla tla tam gdzie teskt dal tlo w postaci obrazka .png (np. w photoshopie tworzyszcz maly obrazek 1px x 1px z odpowienim opacity i jego wstawiasz z powieleniem czyli najprosciej: background: url(obrazek.png); ) bo stylu css - opacity - IE nie odczyta chyba że pokombinować z filtrami dla IE ale one chyba nie są już wspierane przez nowsze wersje IE... Swoją drogą obrazek z opacity też nie jest idealnym rozwiazaniem bo IE 6 i starsze bez dodatkowych (troche toprnych i niezbyt udanych) trików w postaci JS również nie ukażą przezroczytosci ale z tych dwojga wybrałbym jednak obrazek w tle.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.