Próbuje pisać swoją klasę na której chcę popracować z bazą danych. Oto ona:
class MySQL_class { // fields var $server; var $username; var $password; /* Database fields */ var $db_name; var $db_connection; var $db; var $row; /* Table user fields */ var $nick; var $passwd; // constructor function _construct() { $this->server="localhost"; $this->username="root"; $this->password="krasnal"; $this->db_connection = mysql_connect($this->server,$this->username,$this->password) or die("Connection failed"); } // properties SET / GET function Set_nick($nickname) { $this->nick = $nickname; } function Set_password($password) { $this->passwd = $password; } function Get_nick() { return $this->nick; } function Get_password() { return $this->passwd; } // functions function Login() { $nick = $this->nick; $haslo = $this->passwd; $tmp1; $tmp2; $querry = "SELECT *FROM users WHERE nick='$nick' AND passwd='$haslo'"; { $tmp1[] = $this->row['nick']; $tmp2[] = $this->row['passwd']; $licznik++; } if($nick && $haslo) { for($i=0;$i<$licznik;$i++) { } } else { } } }
Funkcję Loguj() i jakieś watości, obiekt uruchamiam tak, w osobnym pliku "loguj.php":
<?php require_once('sql_class.php'); $object = new MySQL_class(); $object->Set_nick("user"); $object->Set_password('dddd'); $object->Login(); ?>
Zadada wydaje mi się jest ok, ale konstruktor nie inicjuje mi tych rzęczy które ma inicjować, przez to mam problem z pracą na bazie, wiadomo jak nie ma z nią połączenia to nic się nie zrobi. Jak zrobię kopiuj w klej zawartość konstruktora do funcji Loguj() to działa normalnie. Jak w PHP powinno w moim przypadku wyglądać ciało konstruktora?
dzięki z góry