sadistic_son
18.04.2010, 21:53:58
Kiedy w formularzu wybieramy plik i przesyłamy formularz, tworzy się tablica $_FILES. Jak to utworzyć sobie taką tablicę mając jedynie pola tekstowe? Co trzeba przypisać którym elementom tej tablicy aby móc skopiować plik?
moto0095
18.04.2010, 21:57:48
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale może oto chodzi:
$plik_tmp = $_FILES['plik']['tmp_name'];
$plik_nazwa = $_FILES['plik']['name'];
$plik_rozmiar = $_FILES['plik']['size'];
I dajesz to tak po prostu.
A do czego jest ci to potrzebne jeżeli wolno spytać
sadistic_son
18.04.2010, 22:06:50
Raczej chodzi mi jak to zrobic w odwrotna strone czyli co przypisać do $_FILES ?
Rzecz polega na tym, że mam stronkę na servie. Kiedy sobie ją programuję, edytuję itp. to podmieniam pliki poprzez WinSCP. Innymi słowy kopiuję edytowane pliki z kompa na serwer. A teraz mam taki problem ze nie mam dostepu do WinSCP w pracy bo firmowy firewall blokuje połączenia zarówno protokołu SCP jak i FTP. Więc wymyśliłem sobie, że stworze sobie pliczek php, który po naduszeniu przycisku submit skopiuje wskazane przez mnie pliki z mojego komputera i umieści je na serwerze. Dlatego aby te pliki skopiowac musze je recznie poprzypisywac do konkretnych zmiennych po to abym za kazdym kopiowaniem na serv nie musial wskazywac ich poprzez pole formularza typu file.
moto0095
18.04.2010, 22:11:04
A nie możesz zrobić sobie admina w którym będziesz miał listę plików na serweże a obok przycisk edytuj
sadistic_son
21.04.2010, 19:08:02
No nie za bardzo. Ja programuje w Zend Studio i nie chcialbym zmianiac srodowiska. Przyzwyczailem sie do tego parsera, funkcji itp.
bim2
21.04.2010, 19:35:59
Nie da rady że wyślesz zamiast plików namiary na te pliki i dasz file_get_contents() albo coś takiego?
Jak nie to zostaje ci base64 chyba tylko. :|
sadistic_son
21.04.2010, 20:16:46
file_get_contents nie może być bo plik php który bedzie realizował to kopiowanie jest na serwerze a pliki ma pobierać z mojego kompa i zapisywać je na serwerze.
evolucja
21.04.2010, 20:25:09
Ale kombinujesz. To twoje tłumaczenie... Ty potrzebujesz po prostu prostego uploadera plików na serwer. Robisz pole w którym wybierzesz plik do przesłania z komputera w pracy, w skrypcie odbierasz dane i funkcjami fopen, fwrite otwierasz(ewentualnie tworzysz) i edytujesz plik.
A jak nie chce ci się za każdym razem wybierać pliku, to sobie ustawiasz z góry Value dla pola.
<input type="file" name="nazwa" value="C:\Projekty\Zlecenie 51\layout.gif" />
thek
22.04.2010, 07:56:28
Evolucja... Gdyby to jeszcze działało to chyba tylko w IE

Przeglądarka nie ma prawa tego zaakceptować ze względów bezpieczeństwa. Gdyby to działało to bym zrobił sobie <input name="taki_bonus" type="file" value="ścieżka_do_pliku_z_hasłami_windowsa_lub_linuxa" /> i masz pozamiatane, bo własnie skopiowałem sobie na serwer Twój plik z hasłami, które pozostaje mi tylko odczytać a potem włamać na Twojego kompa z prawami admina
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.