Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript] Zerowanie defaultowej wartości w formularzu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Grisza
Chcę zrobić coś takiego, by przy tak napisanym polu:
<p>Podaj swoje imię: <input type="text" name="imie" value="tu wpisz swoje imię" size="30" maxlength="40" style="position: relative; left:68px; background-color: cornsilk;"></p>

Formularz mi się wyzerował przy onClick i onMauseover formularz mi się wyzerował w polu Value
Wiem, że trzeba podać this.form.value= " " tylko jak to zrobić ?
zordon
  1. <script type="text/javascript">
  2.  
  3. function zeruj(){
  4. document.form.imie.value = '';
  5. }
  6.  
  7.  
  8. <form action="" name="form">
  9. <p>Podaj swoje imię: <input type="text" name="imie" value="tu wpisz swoje imię" size="30" maxlength="40" style="position: relative; left:68px; background-color: cornsilk;" onclick="zeruj();" onmouseover="zeruj();"></p>
  10. </form>

jak masz onmouseover to onclick już ci niepotrzebne... chyba że da się kliknąć na coś nie najeżdzając myszką?
Grisza
Dzięki wielkie smile.gif Zapominałem o imieniu i pisałem:

onmouseover="this.form.value=''"

smile.gif

Cytat(zordon @ 6.05.2010, 12:11:57 ) *
  1. <script type="text/javascript">
  2.  
  3. function zeruj(){
  4. document.form.imie.value = '';
  5. }
  6.  
  7.  
  8. <form action="" name="form">
  9. <p>Podaj swoje imię: <input type="text" name="imie" value="tu wpisz swoje imię" size="30" maxlength="40" style="position: relative; left:68px; background-color: cornsilk;" onclick="zeruj();" onmouseover="zeruj();"></p>
  10. </form>

jak masz onmouseover to onclick już ci niepotrzebne... chyba że da się kliknąć na coś nie najeżdzając myszką?

Nie wiem co się dzieję, ale jak w ankietę to wstawiłem przyklejając nawet to wszystko to nie działa, za to w gołym formie działa.
  1. <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
  2. <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=utf-8">
  3. <meta name="Description" content="Ankieta, mająca na celu zarejestrować zgłoszenie uczestników na warsztaty">
  4. <meta name="Keywords" content=" konferencja, warsztaty, webuzzz">
  5. <title>Ankieta przedkonferencyjna</title>
  6.  
  7. <link rel="stylesheet" href=" style.css" type="text/css">
  8. </head>
  9. <body style="background-color: #C5DDC9">
  10. <script type="text/javascript">
  11. function zeruj(){
  12. document.form.imie.value = '';
  13. }
  14. </script>
  15. <div class="content">
  16. <form action="zapis.php" method="post">
  17. <div class="ankieta">
  18. <legend>Formularz zgłoszeniowy na warsztaty z webuzzza</legend>
  19.  
  20. <p style="font-size:13px; font-style:italic; margin:13px;">Formularz zgłoszeniowy na warsztaty z tworzenia własnnej strony internetowej dla prowadzonego przez Państwa e-Centrum</p>
  21. <p>Podaj swoje imię: <input type="text" name="imie" value="tu wpisz swoje imię" size="30" maxlength="40" style="position: relative; left:68px; background-color: cornsilk;" onclick="zeruj();" onmouseover="zeruj();"></p>
  22. <p>Podaj swoje nazwisko: <input type="text" name="nazwisko" value="tu wpisz swoje nazwisko" size="30" maxlength="40" style="position: relative; left:40px; background-color: cornsilk;"></p>
  23. <p>Podaj swoją instytucję: <input type="text" name="instytucja" value="tu wpisz swoją instytucję" size="30" maxlength="40" style="position: relative; left:37px; background-color: cornsilk;"></p>
  24. <p>Podaj swoj mail kontaktowy: <input type="text" name="mail" value="tu wpisz swoj e-mail" size="30" maxlength="40" style="position: relative; left:5px; background-color: cornsilk;"></p>
  25. <p>Podaj swoj telefon: <input type="text" name="telefon" value="tu wpisz swoj telefon" size="30" maxlength="40" style="position: relative; left:60px; background-color: cornsilk;"></p>
  26. <legend><span style="color:green;">Wybierz warsztat w którym będziesz uczestniczyć </span><span style="color:red; font-weight: bold;">(jeden termin)</span></legend>
  27. <div style="background-color:cornsilk; margin:4px; padding:6px;">
  28. <input type="radio" name="warsztat" value="1" checked style="background-color:cornsilk;">warsztat 22.04 godz. 16-19 <span style="color:blue;">(grupa I)</span>
  29. <hr>
  30. <input type="radio" name="warsztat" value="2">warsztat 23.04 godz. 9-12 <span style="color:blue;">(grupa II)</span>
  31. <hr>
  32. <input type="radio" name="warsztat" value="3">warsztat 23.04 godz. 10-13 <span style="color:blue;">(grupa III)</span>
  33. </div>
  34. <br />
  35. <legend><span style="color:green;">Wybierz czy i w ilu noclegach będziesz uczestniczyć </span><span style="color:red; font-weight: bold;">(od jeden do wiele)</span></legend>
  36. <div style="background-color:cornsilk; margin:4px; padding:6px;">
  37. <input type="checkbox" name="nocleg1" value="bez noclegu">bez noclegu
  38. <hr>
  39. <input type="checkbox" name="nocleg2" value="nocleg 21 kwietnia">nocleg 21 kwietnia
  40. <hr>
  41. <input type="checkbox" name="nocleg3" value="nocleg 22 kwietnia">nocleg 22 kwietnia
  42. </div>
  43. <br />
  44. <center><input type="submit" name ="submit" value="Wyślij formularz zgłoszeniowy"> <input type="reset" value="Wyzerowanie formularza"></center>
  45. </div>
  46. </form>
  47. </div>
  48. </body>
  49. </html>

Już wiem smile.gif Mój form nie miał nazwy smile.gif
kamil4u
Proponuję jak już zrobić to troszkę lepiej smile.gif
Kod
onclick="this.value = '';"

Co prawda to też nie jest idealne rozwiązanie, ale jest już to bardziej sensowne...
Ew. jeżeli nadal chcesz korzystać z funkcji to:
Kod
function zeruj(el){
el.value = '';
}
i
Kod
onclick="zeruj(this)';"
Grisza
Cytat(kamil4u @ 6.05.2010, 13:04:58 ) *
Proponuję jak już zrobić to troszkę lepiej smile.gif
Kod
onclick="this.value = '';"

Co prawda to też nie jest idealne rozwiązanie, ale jest już to bardziej sensowne...
Ew. jeżeli nadal chcesz korzystać z funkcji to:
Kod
function zeruj(el){
el.value = '';
}
i
Kod
onclick="zeruj(this)';"

Dzięki smile.gif
No właśnie ja zgłupiałem wtedy jak nie było nazwy forma smile.gif

Zrobiłem pośrednio tak :
Oczywiście przy zmianie nazwy formularza winksmiley.jpg
Bez funkcji:
  1. onmouseover="document.form.imie.value = ''"
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.