Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Adresowanie katalogu z czciąnką
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
taurus
Witam!!

mam mały problem, a mianowicie, postanowiłem zrobić skrypt odpowiadający za tworzenie obrazka z tekstem z daną czcionką. na localhost dziala poprawnie ale po wrzuceniu skryptu na server wyskakuje mi błąd

Kod
Warning: imagettftext() [function.imagettftext]: Could not find/open font in /home/..../domains/...../public_html/obraz.php on line 19

po wycięciu tego kodu:

1. $font = './f/czcionka.ttf';
  2.  
  3. imagettftext($rysunek, 30, 10, $x, $y, $black, $font, $_SESSION['tekst']);

obraz został poprawnie utworzony ale bez napisu. próbowałem ustawić poprawny adres katalogu (kod poniżej) z czcionką ale nadal jest ten sam błąd...

1. $fontpath = realpath('.');
  2. putenv('GDFONTPATH='.$fontpath);
  3. $font = 'czcionka.ttf';

jakieś propozycje?
Kshyhoo
A na zewnętrznym serwerze masz tę czcionkę? I: czarodziej.gif

EDIT:
Cytat
fontfile - Ścieżka do czcionki TTF którą chcesz użyć
Jeśli używasz wersji GD niższej niż 2.0.18, spacje, zamisat średnika były używane jako separator ścieżki dla różnych plików czcionki.

Nie zamierzone użycie tej funkcji zwróci ostrzeżenie: Warning: Could not find/open font (Uwaga: nie mogę znaleźć/otworzyć czcionki).

Dla tych wersji jedynym rozwiązaniem jest przerzucenie pliku czcionki do ścieżki nie zawierającej spacji

W wielu przypadkach jeśli czcionka jest w tym samym miejscu co skrypt trzeba użyć tego triku aby nie było błędu z załadowaniem jej

1. <?php
  2. // ustawiamy środowisko zmienncyh dla GD
  3. putenv('GDFONTPATH=' . realpath('.'));
  4.  
  5. // nazwa czcionki (zwrócili uwagę na brak rozszerzenia. ttf)
  6. $font = 'SomeFont';
  7. ?>
taurus
epic fail, jedna sprawa to ze pracuje pod linuxem i ścieżka działa bez kropeczki =.=' a dwa to powinno być TTF zamiast ttf..

szkoda ze nie wpadłem na to przez zrobieniem nowego tematu, ale dzięki za pomoc winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.