Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML]IFRAME czy DIV z Overflow?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kapuch
Tak jak w temacie, czego lepiej uzywac?
Od dluzszego juz czasu uzywam div z overflow, bo doszly mnie sluchy ze iframe juz do lamusa przeszedl, ze jest niekompatybilny z roznymi przegladarkami, ze jest problematyczny, niezalecany, wadliwy itp.
Czy to jest prawda?
Pytam sie poniewaz w moim aktualnym projekcie, iframe byl by lepszy od diva, z racji ze nie potrzeba przeladowywac strony, zeby zmienic tresc okienka.
Wiem ze mozna taki efekt uzyskac z divem i jquery badz js, ale po co skoro mamy iframe (no chyba ze go odradzacie).
Wiec jak to jest naprawde z tym iFrame? Korzystac z niego czy lepiej nie?
Pozdro
varez
"niekompatybilny z roznymi przegladarkami".. no cóż, w specyfikacji jest, a jeżeli przeglądarka z 2010 tego nie rozumie, choć nawet IE z 1998 rozumie.. no to chyba coś nie tak z przeglądarką..
Osobiście iframów nie lubię, ale często widuję jednak..
Nie sądzę żebyś miał za to smażyć się w piekle.. No ale niech reszta się wypowie..

a JS i zmienianie treści DIV-a nie gryzie smile.gif
kapuch
Cytat(varez @ 6.05.2010, 23:53:12 ) *
a JS i zmienianie treści DIV-a nie gryzie smile.gif

Wiem ze da sie w js i w jquery, nawet o tym pisalem, ale powiem szczerze, nie jestem za niepotrzebnym upychaniem skryptow do byle blachostki, skoro istnieje zamiennik (czyt. iFrame), no chyba ze jest to wymog ze wzgledu na mozliwe problemy z roznymi przegladarkami.
Co do tego ze kazda przegladarka to wyswietli, to nie wiem, czytalem rozne opinie (nie wiem czy wiarygodne), ale komunikat, jaki mozemy wpisac typu "<iframe>twoja przegladarka nie obsluguje iframe</iframe>" troche mnie zbil z tropu smile.gif

Poza tym opcja z js odpada, gdyz nie kazdy musi miec wlaczona obsluge js, tak samo sprawa sie ma z jquery, gdzie ie5 wogole nie trawi skryptow jq :/
Wiem ze ie5 to staruszek, ale niestety jeszcze zdarzaja sie ludzie, ktorzy na tym czyms serfuja, a chce zeby moja strona byla dopasowana do ie od 5 w gore, firefox, chrome, opera (minimum) smile.gif

BTW. Dzieki za odpowiedz Varez, poniekad o taka odp. mi chodzilo biggrin.gif
PS. Sam nie lubie iframe, unikam tego jak ognia, kojarzy mi sie to z moimi pierwszymi projektami, gdyz jak poznalem ta "funkcje" to jej naduzywalem, tak jak starego dobrego <marquee>, szkoda ze juz go wykluczono ze specyfikacji, zamiast go dopracowac, teraz zeby zastapic jeden tag <marquee> trzeba wklepywac kilkanascie/dziesiat linijek kodu js, ktorego obsluge uzytkownik moze miec wylaczona, ahh te zmiany na "dobre" tongue.gif
batman
Jak zwykle w takiej sytuacji wszystko zależy od tego, do czego jest Ci to potrzebne. Jeśli wygodniej jest skorzystać z iframe, to nie widzę żadnych powodów, dla których miałbyś się męczyć z javascript. HTML nie jest językiem, w którym każdy błąd/warning powoduje wywalenie strony.
Co do wyłączania javascript. Trzeba być maniakiem, który przegląda sieć z Lynxa, by nie mieć włączonej obsługi javascript. Nie widzę powodu, by się takimi ludźmi przejmować.
A odnośnie IE5. Poważnie? Chcesz się ograniczyć do tej przeglądarki? Już IE6 powoduje, że nakładasz na siebie masę ograniczeń. Jeśli nie masz takiego wymogu, proponowałbym zapewnienie poprawnego działania w IE6, ale bez wodotrysków dostępnych w nowszych przeglądarkach i informację o przestarzałej wersji.
IE6/5 jest jak kryptonit dla supermana winksmiley.jpg
varez
batman:
i jeszcze firefoxiarze z ukochanym noscript (i noflash, adblock, i milionami innych) -- ale oni sa chyba przyzwyczajeni ze im co druga strona nie dziala tongue.gif

co do marquee - jquery, jeden plugin, i nie ma problemu..
tak samo ograniczanie się i nieuzywanie JS.. oraz pisanie pod IE5..

jakos trzeba zmusic tych ludzi do aktualizacji :/ a hardkorzy uzywajacy Lynxa (chyba tylko znudzeni admini przed konsolą) tez są przyzwyczajeni do roznych cudow
kapuch
Cytat(varez @ 7.05.2010, 11:59:48 ) *
co do marquee - jquery, jeden plugin, i nie ma problemu..

Ale popatrz, zeby zastapic taki kod:
  1. <marquee onmouseout="this.start();" onmouseover="this.stop();">jakies obrazki, linki itp</marquee>

trzeba naprawde sie naprodukowac w js i w jquery, wiem bo ostatnio sie w to bawilem i szukalem rozwiazania w jq, jest jeden plugin, ale gdy w gre wchodza obrazki to juz trzeba sie na wklepywac kodu sad.gif
No ale coz jak trzeba to trzeba.

Dzieki za odpowiedzi, przekonaliscie mnie zeby uzywac iframe, gdy tego potrzebuje.
JS uzywam, poprostu stwierdzilem tylko, ze skoro moge uzyc czegos gotowego, to po co zasmiecac dokument dodatkowym kodem js, jq itp, tym bardziej ze ten sam efekt w js uzyskamy po wklepaniu kilkunastu/dziesieciu linijek kodu, zamiast jednej smile.gif

Nie ograniczam sie do IE 5, poprostu staram sie w jak najwiekszym stopniu uczynic moja strone "czytelna" w IE 5,6. Oczywiscie korzystam z komentarzy warunkowych i tego, czego nie da sie osiagnac w starszych explorerach, nie wyrzucam z kodu, tylko blokuje dla tych przegladarek.
Tez jestem za tym, aby zabronic uzywania IE w starszej wersji niz 7, no ale statystyki mowia co innego, z tego co pamietam okolo 20% uzytkownikow IE to IE6 - smutne sad.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.