Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][Zend] Usuwanie sesji
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sweter
Witam,
w głównym pliku ./index.php aplikacji mam odwołanie do sesji:
  1. $users = new Zend_Session_Namespace('users');

We wszystkich kontrolerach mam zaś takie odwołanie:
  1. $user = new Zend_Session_Namespace('users');

Mam problem z niszczeniem sesji.
Oczywiście użyłem metody
  1. Zend_Session::destroy(true, true);

jednak nie usuwa ona (o dziwo!) danych z sesji.

Proszę o rady
zegarek84
destroy(bool $remove_cookie = true, bool $readonly = true)
Cytat
Note: Throws
By default, $readonly is enabled and further actions involving writing to the session data store will throw an exception.
to mówi samo przez się... sesje są rożnie rozwiązane i nie zawsze rozpoznasz, że przeglądarka została zamknięta - sesja ginie gdy skończy się czas życia dla niej... fakt faktem z ZF nie korzystam [czasami zaglądam gdyż to fajny zbiór klas], jednak podobnie jak z usuwaniem cookies gdzie nie zawsze wystarczy ustawic czas w przeszłości a wysyła się jeszcze pustą wartość dla danego ciasteczka i nieraz ginie dopiero po wyłączeniu przeglądarki tak jakbyś nie ustawiał czasu dla cookies...

po prostu w wolnym tłumaczeniu tutaj jest niszczone cookies z identyfikatorem sesji i klasa blokowana w bierzącym skrypcie przed zapisem do sesji... przy następnym wywołaniu innego bądź tego samego skryptu nie masz powiązania z tą sesją gdyż nie masz identyfikatora sesji - dla danego uzyszkodnika sesja nie istnieje [choć w bazie zostaje...]

- jak tak bardzo chcesz to zanim ją zablokujesz po prostu nadpisz wszystkie w niej wartości i będziesz miał po problemie...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.