Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP]Problem z danymi z formularza
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Arsanael
Męczy mnie pewien problem.

w formularzu w sekcji name mam dwa wyrazy. Chciałbym teraz wyciągnąć z tego formularza dane za pomocą $_POST ale nie wiem co wpisać w nawias kwadratowy bo jak wpisuje:

$a = $_POST['wyraz wyraz'];

to nie działa...
milw0rm
Cytat(Arsanael @ 19.06.2010, 17:09:32 ) *
Męczy mnie pewien problem.

w formularzu w sekcji name mam dwa wyrazy. Chciałbym teraz wyciągnąć z tego formularza dane za pomocą $_POST ale nie wiem co wpisać w nawias kwadratowy bo jak wpisuje:

$a = $_POST['wyraz wyraz'];

to nie działa...

powinno wyglądać tak
  1. $a=$_POST['znacnzik'];

wyszytko dajesz dobrze musisz gdzieś indziej coś mieszać pokaż cały kod
Arsanael
mam tak :

<form action="beer.php?action=send" method="POST">

input type="text" name="'.$record[3].'" style="background-color: #E00000; color: #000000; font-size: 11px; font-weight: bold; width: 27px; height: 14px; border-style: double; border-color: #000000; border-width: 3px" maxlength="3" value="0"/>

...
</form>

gdzie $record[3] wyciagam z bazy i ma wartość "dwa piwa".

potem :

if ($_GET['action'] == 'send')
{
$ME = $_POST['dwa piwa'];

print $ME;
}

i nic ;/ nic nie wyswietla
milw0rm
Cytat(Arsanael @ 19.06.2010, 17:41:44 ) *
mam tak :

<form action="beer.php?action=send" method="POST">

input type="text" name="'.$record[3].'" style="background-color: #E00000; color: #000000; font-size: 11px; font-weight: bold; width: 27px; height: 14px; border-style: double; border-color: #000000; border-width: 3px" maxlength="3" value="0"/>

...
</form>

gdzie $record[3] wyciagam z bazy i ma wartość "dwa piwa".

potem :

if ($_GET['action'] == 'send')
{
$ME = $_POST['dwa piwa'];

print $ME;
}

i nic ;/ nic nie wyswietla

a definiujesz php w html
<?
?>

questionmark.gif
Arsanael
formularz jest wyswietlany w princie w php jesli o to chodzi
tehaha
wklej cały kod umieszczając go w odpowiednim bbcode i napisz na czym polega problem
Arsanael
  1. <?php
  2.  
  3. while ($record = mysql_fetch_array($result)) {
  4. if ($record[1] == $player->id)
  5. {
  6. print '<form action="beer.php?action=send" method="POST">
  7. <input type="text" name="'.$record[3].'" style="background-color: #E00000; color: #000000; font-size: 11px; font-weight: bold; width: 27px; height: 14px; border-style: double; border-color: #000000; border-width: 3px" maxlength="3" value="0"/>';
  8. print '<input type="submit" value="dalej" style="color: #000000; background-color: #E00000; font-size: 12px; font-family: Capture It; border-style: outset; border-color: #000000" />
  9. </form>';
  10.  
  11. //$record[3] to string "dwa piwa"
  12.  
  13. if ($_GET['action'] == 'send')
  14. {
  15. $ME = $_POST['dwa piwa'];
  16. print $ME;
  17. }
  18.  
  19. ?>

prosze
bastard13
Jeżeli w formularzu masz nazwę jakiegoś pola typu name="tekst ze spacjami", to w tablicy $_POST powinieneś jego wartości szukać w zmiennej $_POST['tekst_ze_spacjami'], ponieważ spacje są automatycznie zamieniane na podkreślenie.
Tak na przyszłość to w nazwach zmiennych staraj się używać liter, cyfr i _
reszta znaków nie powinna w nich występować.
tehaha
a więc tak:
- w formularzu masz ustawione method='post', a więc dane będziesz odbierał przy pomocy tablicy $_POST, dla lepszego zrozumienia daj tam
  1. print_r($_POST)
w linijce 15 i wyślij formularz to zobaczysz jakie klucze i wartości znajdują się w tablicy
- wydaje mi się, że lepiej nie używać spacji w nazwach pól formularza
- właściwie to co napisałeś powinno działać, więc chyba jedyny błąd może leżeć w nazwach pól, dlatego daj to print_r($_POST)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.