Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] UPDATE przy polu timestamp
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Szymoneks12
Otóż mam tabelę:

id | tekst | data

Chciałbym update'ować pole tekst w wierszu o określonym id bez ingerowanie w pole data, które działa na zasadzie MySQL timestamp.

Niestety nie wiem jak to zrobić...
tehaha
w phpMyAdmin ustaw dla niego wartość domyślną CURRENT_TIMESTAMP
Szymoneks12
Cytat(tehaha @ 20.06.2010, 19:00:58 ) *
w phpMyAdmin ustaw dla niego wartość domyślną CURRENT_TIMESTAMP

Tyle że się nie da...

Po prostu nie chce zapisać tego CURRENT_TIMESTAMP jako wartość domyślną dla pola data.
tehaha
musi się dać, to kliknij tam w SQL i wklej (tylko podstaw nazwę tabeli i kolumny):
  1. ALTER TABLE `tabela` CHANGE `kolumna` `kolumna` TIMESTAMP ON UPDATE CURRENT_TIMESTAMP NOT NULL DEFAULT CURRENT_TIMESTAMP

a na pewno masz je jako timestamp? może ustawiłeś przez pomyłkę datetime?
cojack
Wartość domyślna jest ustalana dla kolumny tylko podczas insertu w chwili gdy zostanie ona pominięta na liście. Jeżeli chcesz domyślną nadać podczas Update musisz użyć "kolumna" = DEFAULT.

a w inicjalizacji tabeli: "kolumna" TIMESTAMP DEFAULT NOW()
Szymoneks12
Cytat(tehaha @ 20.06.2010, 19:13:06 ) *
musi się dać, to kliknij tam w SQL i wklej (tylko podstaw nazwę tabeli i kolumny):
  1. ALTER TABLE `tabela` CHANGE `kolumna` `kolumna` TIMESTAMP ON UPDATE CURRENT_TIMESTAMP NOT NULL DEFAULT CURRENT_TIMESTAMP

a na pewno masz je jako timestamp? może ustawiłeś przez pomyłkę datetime?

Błąd:

#1064 - Something is wrong in your syntax obok 'ON UPDATE CURRENT_TIMESTAMP NOT NULL DEFAULT CURRENT_TIMESTAMP ' w linii 1
tehaha
to dziwne bo u mnie działa to bez problemu a przy tworzeniu jakieś nowej tabeli też nie możesz wybrać tej opcji?
Szymoneks12
Rozwiązane!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.