Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] Wartość/Długość w bazie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gylopl
Witam!
Nie mogę zrozumieć od czego zależy wartości/długość w polach liczbowych.
Jaka jest różnica jeśli ustawie tinyint(1) albo tinyint(3). W obu przypadkach maksymalna wartość wynosi 255(unsigned), więc co wybrać?

Domyślnie baza ustawia mi tinyint(3).

pozdrawiam
nospor
tinyint(liczba) dodaje się tylko gdy korzystasz z typu ZEROFILL. Zakladam ze nie korzystasz, wiec poprostu nie podawaj tych nawiasów.
Samo tinyint wystarczy.

No ale to wszystko jest ładnie opisane w manualu mysql smile.gif
Matimor
Chodzi w tym o to, że w tinyint(1) możesz użyć tylko liczby jednocyfrowe (0-9), w tinyint(3) możesz użyć liczby trzycyfrowe czyli maksymalnie 999. Jednakże unsigned używamy gdy potrzebujemy bardzo duży zakres liczb, najczęściej używa się tego przy ID użytkownika w bazie danych, ale wątpię żeby kiedykolwiek ktokolwiek osiągnął 4mlr użytkowników winksmiley.jpg
nospor
Cytat
Chodzi w tym o to, że w tinyint(1) możesz użyć tylko liczby jednocyfrowe (0-9), w tinyint(3) możesz użyć liczby trzycyfrowe czyli maksymalnie 999
A co ty za głupoty wygadujesz? Skądżeś to wytrzasnął? W poprzednim poście opisałem co i jak.

tinyint(3) moze przyjąć 999? Przeciez tinyint to jeden bajt - max 255. Nie masz wogóle pojęcia o czym piszesz.

ps:
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/numeric-types.html
polecam dokladnie ze zrozumieniem przeczytac 20 razy

ps2: przepraszam, jeśli trochę mocno wyjechałem z tymi "głupotami" ale naprawdę wyskoczyłeś z tym jak z filip z konopii. Przecież cały ten tekst jest wyssany z palca. Gdzie posiadłeś tę wiedzę?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.