Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]liczenie sleszy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
themarcq
1.Witam, jestem nowy i szukam pomocy na temat php(szukałem waszego forum przez 2 sekundy(1,5s google wczytywało wyniki))
2.jak zrobić by liczyło liczbę sleszy ( / ) i po odpowiedniej ich liczbie przycinało tekst
3. drugi problem jest opisany tutaj: http://forum.gmclan.org/index.php?showtopi...st&p=310811
to forum na którym pytałem o to ale nikt nie raczył odpowiedzieć(odpowiedzi były ale nie wyczerpujące) a ciągłe zakładanie tematw i doubleposty nie wchodziły w grę(uzyskiwałem tam reputacje 6 miehów i nie chce tego niszczyć)
Zyx
Ad. 1 - powodzenia.
Ad. 2 - możliwości są dwie: jedziesz po wszystkich znakach tekstu, podbijasz licznik za każdym wystąpieniem slasha i przerywasz pętlę, gdy licznik osiągnie określoną wartość. Druga to dynamiczne budowanie wyrażenia regularnego na następującej zasadzie: jeśli chcesz przyciąć tekst po np. 6 slashach, dodajesz sześciokrotnie [^\\/]*\\/{1}. Taką grupę bierzesz w nawias, dodajesz na początek ^ do zaznaczenia początku tekstu i puszczasz do preg_match(). Jak sobie przez var_dump() wyświetlisz, powinieneś już wiedzieć, co z nim dalej zrobić.
Ad. 3 - nie wiem, z czego uczysz się PHP, ale wyrzuć to, bo masz straszne braki w podstawach i straszne głupoty wypisujesz.

* $_get - sprawdź z łaski swojej, jak się tę zmienną zapisuje.
* '$tekst' - poczytaj o działaniu apostrof
* "$tekst" - WTF?! Poczytaj o działaniu cudzysłowów i pomyśl chwilę czy ten zapis ma sens i dlaczego jest jednym wielkim idiotyzmem.
* @fopen("dane/nazwa.txt","w"); - nie używaj operatora @, jeśli nie wiesz, co on dokładnie robi i co chcesz osiągnąć. Zwłaszcza nie używaj, jak jesteś początkujący, bo tylko narobisz sobie problemów. To jest operator zła, który może być używany tylko przez wybrańców, ponieważ tylko oni potrafią pojąć i ogarnąć jego śmiercionośną moc.
* $tekst = $_get['tekst']; - po co Ci ta zmienna tymczasowa?

Ogólnie jeśli Twoje materiały doradzają właśnie takie praktyki, to wyrzuć je, ponieważ uczą głupot. A jeśli nie doradzają, to racz łaskawie UWAŻNIE czytać i stosować się do zaleceń.
deniol13
  1. $slashe = substr_count( $text, '/' );
  2.  
  3. if( $slashe > 5 )
  4. {
  5. $text = substr( $text, 0, 100 );
  6. }

powinno dzialac (przycina gdy jest 5 slashy)
Zyx
deniol13 -> myślę, że themarcq'owi chodziło, by przyciąć tekst nie po stu znakach, a po wystąpieniu tego piątego slasza... smile.gif
Spawnm
No to explodem:
  1. $str='sf1/sdf2/sdf3/sd4f/we5r/w6et/w7e';
  2. $str=explode('/',$str,6);
  3. unset($str[5]);
  4. echo implode('/',$str);
nospor
Cytat
To jest operator zła, który może być używany tylko przez wybrańców, ponieważ tylko oni potrafią pojąć i ogarnąć jego śmiercionośną moc
Hehe, muszę to zapamiętać winksmiley.jpg

Cytat
3. drugi problem jest opisany tutaj: http://forum.gmclan.org/index.php?showtopi...st&p=310811
to forum na którym pytałem o to ale nikt nie raczył odpowiedzieć
Bądź tak łaskaw i jak chcesz opisać nam problem to go nam opisz a nie odsyłasz nas do innego forum.
Bo wiesz, to może działać też i w drugą stronę: ja mogę odesłać cię do tego samego tematu i powiedzieć że tam szukaj odpowiedzi, po czym zamknę ten temat.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.