Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL]Proszę o pomoc w stworzeniu bazy.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
w00caSh
Witam,
mam problem i nie mogę go rozkminić. Potrzebuje pomocy w stworzeniu relacyjnej bazy danych.
Ma być to baza dla rezerwacji sprzętu w jednej sali w wybranym dniu tygodnia o wybranej godzinie.
Problemy:
Mamy 3 stany w jakich dany sprzęt może być
  1. wolny
  2. niedostepny
  3. zarezerwowany

To czy dany sprzęt jest dostępny czy nie będzie narzucane przez administratora i ma być odpowiednio ustawiane w danej tabeli. Narazie rozwiązane to jest w ten sposób:

Później użytkownik rezerwując sprzęt wybiera najpierw sprzęt, później datę i później zaznacza godziny w których chce zarezerwować.
Jak więc powinna wyglądać tabela "rezerwacje" (poza polami o id_sprzetu i id_uzytkownika) która jeszcze będzie uwzględniać to czy sprzęt jest dostępny.

Ja sam mam pomysł żeby w niej umieścić nr tyg i rok ale nie wiem czy to umieścić w tej samej tabeli czy już przenieść do innej.
Będę śledził temat i w razie niejasności odpisywał. Proszę o pomoc.
muk4
To czy sprzęt jest dostępny powninieneś ustalać przy rezerwacji np. po wysłaniu formularza.
Jeżeli sprzęt o tej godzinie jest zarezerwowany to powinien wyskoczyć błąd.
w00caSh
Nie zrozumieliśmy sie chyba. Po wybraniu danego dnia użytkownik widzi tabelę gdzie dla danego wiersza z godziną i danej kolumny ze sprzętem widzi czy sprzęt jest wolny, zajety, czy niedostepny.
bastard13
Ja na twoim miejscu zrobił bym tabelę z kolumnami:
id, przedzial_godzin, data, zajety (default 0), niedostepny(default 0)
Gdy sprzęt jest niedostępny to dodajesz rekord do bazy, gdzie niedostepny=1, a gdy ktoś zarezerwuje sobie sprzęt to dodajesz rekord, gdzie zajety=1;
Jak ktoś chce się dowiedzieć jak wygląda plan na dany tydzień to pobierasz wpisy gdzie pole data jest z datami dotyczącymi danego tygodnia. Jeżeli brak rekordu tzn. sprzęt wolny i dostępny, jak rekord z niedostepny=1 tzn., że sprzęt niedostępny, analogicznie z zajętym.
I tak powstają tylko rekordy, dla których istnieje jakiś stan tzn. niedostępność bądź zajętość.
w00caSh
Czesc Twojego pomyslu wykorzystam.
Z ta dostepnoscia jednak zostane w osobnej tabeli. Zle napisalem bo dostepnosc dotyczy sali czyli calego sprzetu naraz.

Poki co skorzystam z Twojej podpowiedzi. Sam w miedzyczasie wpadłem na podobne rozwiązanie ale niepotrzebnie rozbijałem date na rok, tydzien i dzien
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.