Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][SQL]długie zapytanie sql - pomocy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jaro61
Witam
Mam pewien problem, a mianowicie chcialbym przeniesc uzytkownikow z jednego forum na inne. tabele sa takie same, porownuje tylko username i teraz mam pytanie.
Zeby dodac caly wiersz trzeba skonstruować takie zapytanie: INSERT INTO tablica (kol1, kol2....) VALUES (wartosc1, wartosc2....). Mam problem ponieważ kolumn jest naprawdę dużo i pisać parę takich zapytań można się pogubić.
Można to zrobić prościej?
krzysiej
import/export w phpmyadmin?
jaro61
To raczej nie wchodzi w gre bo ja musze przez porównanie tablic wybrać rekordy które przenieść
krzysiej
to zrob selecta wyciagajac odpowiednie rekordy potem kliknij w ikone eksportu i wyeksportuj te wybrane rekordy
thek
A może
  1. INSERT INTO tablica(kolumny) SELECT kolumny FROM inna_tablica WHERE id IN (wybrane indeksy)
To składnia INSERTA bazującego na zapytaniu select posyłającym wybrane rekordy smile.gif Tylko odpowiednie kolumny muszą się zgadzać. Sam zerknij do manuala INSERT a zobaczysz, że to opcjonalna składnia. I chyba o takie coś Ci chodzi. Napisać taki SELECT, który wybiera idealnie Cię interesujące rekordy i INSERTUuje je do innej tabeli. Jeśli obie bazy są na tym semym serwerze i user ma prawo do odczytu w tej gdzie robi select oraz zapisu w tej gdzie jest insert to jedno banalne zapytanie styka winksmiley.jpg
jaro61
Chodzi mi o to, żeby zrobić to z poziomu php i nie wymieniać w zapytaniu wszystkich kolumn ponieważ one są takie same w dwóch tabelach tylko przerzucić cały wiersz z jednej tabeli do drugiej jeżeli w drugiej nie istnieje username. Selectem mogę wypisać wszystkie takie kolumny, lecz jak skonstruować krótkie zapytanie, żeby przerzucić cały wiersz?
Poza tym muszę sprawdza id w nowej tabeli oraz przerzucić posty więc to nie jest takie proste:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.