Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS][HTML][XML]Serwis WWW w oparciu o technologie XML,XSLT,XHTML i CSS
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
peterwr
Witam,

Muszę stworzyć serwis WWW oparty o technologie zawarte w temacie. Znam język HTML oraz podstawy XML i XSLT, mam pytanie czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak wykonać taki serwis, bo nie mam zbytnio pomysłu, zapewne należałoby użyć jeszcze jakiegoś innego języka, ale nie orientuje się zbyt dobrze w tym temacie.
krzysztof_kf
Zacznij najlepiej od jakiegoś prostego kursu na przykład Kurs bez tego a ni rusz .

Powodzenia
zbig
Witam !
Temat XML i XSLT jest sam w sobie skomplikowany. Generalnie chodzi o to, ze pewne zbiory danych dostarczanych jako XML sa za pomoca arkusza XSLT parsowane do postaci HTML. Parsowanie za pomoca XSLT jest malo intuicyjne i wymaga pewnego doswiadczenia do zrozumienia wszystkich niuansow, ktore z tym parsowanie sie wiaza. Nie bede podawal linkow do zadnych kursow XSLT bo sa ich w necie dziesiatki, ale moge Cie zapewnic, ze w dwa dni sie tego nie nauczysz. A co do jezyka programowania, ktorego uzyjesz do generowania XML-i to juz twoj indywidualny wybor. Oczywiscie PHP jest jak najbardziej odpowiednim wyborem ale oczywiscie nie jedynym. Pewien czas zajmowalem sie tworzeniem szablonow XML, XSD i XSLT dla silnika X-OPUS i wszystkim, ktorzy nie musza tego robic polecam jednak najzwyklejszy XHTML.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.