Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Problem z buttonami na stronie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
klapaucius
Postaram się Wam w miarę dobrze przedstawić mój problem. Więc tak. Mam taki mniej wiecej skrypcik.
  1. <a href='stronka.php'><button>Przycisk</button></a>

W pliku stronka.php (do którego jest powyższy link) znajduje się pewien skrypt z pewną funkcją.
Gdy wejdę na stronka.php bezpośrednio wpisując adres w przeglądarce to funkcja działa poprawnie. Natomiast jeśli kliknę w button odsyłający na tą strone, to owa funkcja jest wykonywana PODWÓJNIE! Tak jakby stronka.php była uruchamiana 2 razy. Przez to funkja nie działa poprawnie, gdyż zamiast dodać do bazy danych 1 rekord dodaje 2 rekordy. Dlaczego tak się dzieje? Dodam że tak jest tylko wtedy, gdy wejde przez ten button! Jeśli zamist buttonu dam zwykły link tekstowy to problemu nie ma! Coś z tym buttonem musi być nie tak.... tylko co?
Mam nadzieję, że w miarę jasno sie wyrazilem i bedziecie wiedziec o co mi chodzi.
Prosze o pomoc. Pozdrawiam!!!
kapuch
jak juz z buttonem to tak:
  1. <button onclick="window.location='plik.php';">ddd</button>
klapaucius
No i gra. Dzięki wielkie za pomoc. Ciekaw jednak jestem dlaczego w ten sposób działa a w tamten nie...
kapuch
Szczerze to nie wiem winksmiley.jpg
Ale daje slepo dwie mozliwosci:
Pierwsza: to byc moze znacznik <a> obsuzyl dwa zdarzenia z buttona czyli mousedown i mouseup i wykonal dwie akcje.
Druga: byc moze gdy button znajdzie sie wewnatrz znacznika <a> to automatycznie otrzymuje zdareznie onclick z tego znacznika i przez to masz tak jakby dwa linki.

Ale ogolnie nie uzywa sie takiej kombinacji <a><button></button></a> smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.