Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][CSS][HTML]Strona WAP - jak sie ja robi?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kaźmirz
Witam
Ciekawy jestem jak sie robi strone wap?
Czy wystarczy tylko zrobic strone przystosowana do niskich rozdzielczosci i z mala liczba obrazkow, czy jest na to jakis specjalny sposob.
Powidzmy ze mam domene nazwa.pl i robie na niej zwykla przegladarkowa strone, a chce aby ta strona miala rowniez swoja wersje wap.
Robie wiec subdomene do tej strony wap.nazwa.pl i wlasnie - jak mam ta strone zrobic?
Czy uzywa sie zwyklego html'a i css'a? Czy php i sql tez moge uzyc na takiej stronie i javescript?
A co z bajerami typu ajax i jquery?
Prosze o jak najwiecej porad dotyczacych tworzenia stron wap, bo nic na ten temat nie wiem, szukalem na google, ale nic ciekawego nie znalazlem, poza informacjami co to jest strona wap.
kaźmirz
Dzieki, ale pisalem ze probowalem szukac i po wpisaniu frazy "tworzenie stron wap", wyskoczylo mi setki stron, ktore nie opisuja tematu, tylko reklamuja firmy, ktore sie tym zajmuja winksmiley.jpg
erix
Cytat
Czy wystarczy tylko zrobic strone przystosowana do niskich rozdzielczosci i z mala liczba obrazkow, czy jest na to jakis specjalny sposob.
Powidzmy ze mam domene nazwa.pl i robie na niej zwykla przegladarkowa strone, a chce aby ta strona miala rowniez swoja wersje wap.
Robie wiec subdomene do tej strony wap.nazwa.pl i wlasnie - jak mam ta strone zrobic?

Kiedyś trzeba było kombinować z WML, teraz wystarczy XHTML Basic (google it).

Cytat
Czy uzywa sie zwyklego html'a i css'a?

W ograniczonym stopniu.

Cytat
Czy php i sql tez moge uzyc na takiej stronie

A co ma piernik do wiatraka?

Cytat
i javescript?
A co z bajerami typu ajax i jquery?

Raczej trzeba sobie darować. iP(hone|ad) nie są w większości, reszta to przeglądarki, w których obsługa JS/CSS jest dość ograniczona, o pamięci już nie wspomnę.

Cytat
Dzieki, ale pisalem ze probowalem szukac i po wpisaniu frazy "tworzenie stron wap"

Nie szukaj po polsku, nikłe szanse na znalezienie czegoś wartościowego.
kryzz
Słabo szukałeś winksmiley.jpg
http://www.w3schools.com/wap/default.asp
kaźmirz
Cytat(erix @ 17.08.2010, 13:20:29 ) *
Kiedyś trzeba było kombinować z WML, teraz wystarczy XHTML Basic (google it).

W ograniczonym stopniu.

A co ma piernik do wiatraka?

Raczej trzeba sobie darować. iP(hone|ad) nie są w większości, reszta to przeglądarki, w których obsługa JS/CSS jest dość ograniczona, o pamięci już nie wspomnę.

Dzieki, wiem teraz pod jakimi nazwami mam szukac smile.gif

Cytat
Słabo szukałeś winksmiley.jpg

Slabo, bo nie wiedzialem pod czym mam szukac - pierwszy raz zainteresowalem sie tym tematem winksmiley.jpg

PS. Raczej bede tworzy strone, dla lepszych telefonow niz czarno-biale, wiec wml z tego co czytalem odpada.
Wybiore wiec xhtml'a basic smile.gif
Jeszcze raz dzieki za pomoc, wiem juz czego szukac smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.