Cytat(thek @ 19.08.2010, 00:19:17 )

To co wspomniał zegarek jest prawdą, ale tylko w przypadku windowsa i znów manual tutaj wyjaśnia to. Jedynie windows tak reaguje, że nie liczy czasu w uśpieniu do całkowitego czasu wykonywania...
sprostowanie: pisałem ale inaczej - właśnie to w Windowsie czas uśpienia jest wliczany do całkowitego czasu wykonywania, na innych systemach nie...
przykład: na linux'ie maksymalny czas wykonywania skryptu wynosi 30s i nie mamy możliwości zmieniania tej wartości, skrypt wykonałby się w ułamku sekundy ale potrzebujemy, by pewną operację wykonał w dokładnie odliczonym czasie [zastosowanie - np. boty do jakiejś gry np. www], z obliczeń wynika, iż dana akcja ma być dopiero za 2min i 10s [czas ten obliczyliśmy na początku]... przekazujemy funkcji sleep coby reszta skryptu wykonała się po obliczonym czasie [ja preferuję tutaj oderwanie procesu od reszty i inny skrypt mógłby czuwać nad całością]... i reszta operacji jest wykonywana po tym czasie - za błąd było podawane, że skrypt wykonywał się 2min 10sekund i troszkę faktycznego czasu wykonywania skryptu przed i po sleep - podczas gdy w manualu jest wyjaśnione, że czas sleep nie jest błędem a błędem jest to, że windows przerwie taką operację wliczając do czasu wykonywania skryptu...
// EDIT
choć raz na pewnym hostingu dokładnie nie było wyjaśnione jak jest liczone obciążenie procesora [w kontekście sleep i manuala], niby przez czas wykonywania skryptu ale jak to tam liczyli nie było napisane - dla pewności zapodałem tam kilka skryptów i zadałem pytania - szczerze sama obsługa była zdziwiona, że skrypt został naliczony na ułamek sekundy podczas gdy wynik na ekranie widzieli co 10s [mimo iż wcześniej wszystko dokładnie tłumaczyłem] - oczywiście wynik był dla mnie satysfakcjonujący i jeszcze raz objaśniałem im, iż to nie jest błąd i podawałem różne linki także do manuala i do bugów [gdzie napisane jest, że to nie jest bug - bugiem jest to jak na windows proces jest przerywany]