Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] Zamiana formatu daty
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
djgarsi
Witam. Mam nietypowy problem. Chciałbym zamienić format daty z np. 06.10.2010 na np. 2010-10-06. Jak to wykonać?
Jest możliwość takie coś wykonać dla wszystkich rekordów w tabeli?
wookieb
Daty w bazie trzyma się w odpowiednim typie danych kolumny a nie jako string.
strtotime oraz date pomogą CI w tym zadaniu. W mysqlu też się da ale musisz pokombinować.
kefirek
  1. UPDATE tabela SET DATA = CONCAT(SUBSTRING(DATA, -4), '-', SUBSTRING(DATA, -7, 2), '-', SUBSTRING(DATA, -10, 2))
djgarsi
Cytat(kefirek @ 6.10.2010, 21:19:33 ) *
  1. UPDATE tabela SET DATA = CONCAT(SUBSTRING(DATA, -4), '-', SUBSTRING(DATA, -7, 2), '-', SUBSTRING(DATA, -10, 2))

Dziękuję ślicznie.smile.gif Pomogło.smile.gif
oi.
Jakie zapytanie byłoby przy zamianie daty 13-12-10 na 13-12-2010
wookieb
Cytat(oi. @ 13.12.2010, 17:24:55 ) *
Jakie zapytanie byłoby przy zamianie daty 13-12-10 na 13-12-2010

Masz przecież podane NA TALERZU listę funkcji jakie trzeba zastosować do twojego problemu (na który dziś założyłeś temat), więc może przestań żebrać tylko popróbuj?
oi.
Gdzie tu widzisz żebranie ?
Wicepsik
To jest dział w którym się POMAGA, a nie odwala całą robotę. W #3 poście masz napisane, które funkcje są Tobie potrzebne. Użyj ich
oi.
Więc pomóż bo ja nie wiem co te liczby oznaczają (DATA, -7, 2), poza tym 3 post pomógł i odwalił całą robotę dla poprzednika.
oi.
Nic nie rozumiem z tych angielskich manuali

Nie mam czasu na naukę czegoś co jest mi potrzebne raz na kilka lat. Poradziłem sobie w notatniku zamieniając daty ctrH.
Cysiaczek
Lekarza zazwyczaj też potrzebuje się raz na kilka lat, kominiarza i księdza podobnie. Skoro nie masz czasu się uczyć, aby zostać którymś i sobie darmowe usługi świadczyć, to płacisz, co? Zamykam za bezczelność
webdice
SUBSTRING - Obcina tekst podany w parametrze pierwszym o ilość pól z parametru drugiego. Dla liczby powyżej zera jest obcinany z przodu, oraz analogicznie dla liczb powyżej zera.

CONCAT - Łączy tekst podany w parametrach.
oi.
Jest zasadnicza różnica między bezczelnością, a szczerością. Po drugie skoro lekarza, księdza czy kominiarza potrzebuję raz na kilka lat to nie uczę się tych fachów.
Dzięki webdice, SUBSTRING rozgryzłem stosunkowo proste działanie, CONCAT trudniejsze.
webdice
CONCAT jest jeszcze prostsze.

1. CONCAT('To', 'są', 'parametry');

zwróci Ci Tosąparametry
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.