Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] str_word_count, spacje
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
krystian1991x
Chce aby zliczało mi cały tekst łącznie ze spacjami a nie tylko ciąg znaków ;/ jest jakaś inna funkcja która idealnie się nada czy trzeba to przerabiać i tworzyć dziwne cuda ? haha.gif

1. if(preg_match('#^[A-Za-z0-9_-]+$#', $value) && str_word_count($value) > 15 && str_word_count($value) < 500 )
markonix
Moze strlen albo mb_strlen?
krystian1991x
interesuje mnie też funkcja która sprawdzała by czy w całym przesłanym tekście z formularza nie ma zbyt długich wyrazów bo wiadomo czy jak np będzie bardzo bardzo długi ciąg wyrazów to mi rozpieprzy stronę pomimo tego że będę miał width ustawione to i tak mi poszerzy szerokość ;/ blinksmiley.gif

Cytat(markonix @ 19.10.2010, 00:03:28 ) *
Moze strlen albo mb_strlen?

Nie już to sprawdzałem to nie działa też tak jak bym tego sobie życzył biggrin.gif
markonix
No ale zlicza spacje więc napisz konkretniej co sobie życzysz.

wordwrap - dzielenie wyrazów.
krystian1991x
właśnie że nie zlicza sciana.gif Mam ustawione że tekst ma zawierać przynajmniej 2 znaki* ale nie więcej niż 25 i teraz tak gdy napisze "aaa" wtedy mi uzna a gdy napiszę "a a a a" to mi nie uzna i wywali informacje zwrotną że minimum 2 znaki ...

w dodatku chce sprawić aby nie można było np napisać wyrazu dłuższego niż załóżmy składającego się z 20 znaków nie ważne czy ten wyraz będzie w środku na początku czy na końcu
markonix
A zakład, że zlicza?

1. $cos = ' a b c';
  2. $ile = strlen($cos);
  3. echo $ile;

A wyskakuje Ci błąd nie dlatego, że tekst jest za krótki tylko dlatego że w wyrażeniu regularnych spacji nie uznajesz..
krystian1991x
to jak je uznawać ?
markonix
Czy Ty próbujesz sam coś napisać zanim spytasz?
W pierwszym lepszym kursie znajdziesz informacje o spacjach (jak są oznaczane).
krystian1991x
acha czyli mam poświęcić na to załóżmy 20 minut zamiast 5 minut Logiczne może to jest dla ciebie ale nie dla mnie Jeżeli może ktoś przekazać wiedze na forum ma mój szacunek ... Po co forum jak każdy odsyła do manuala do google do kursów ? nie lepiej było wstawić w miejsce forum wyszukiwarke google ? snitch.gif
markonix
Ja Ci podsuwam rozwiązanie, wykonanie zostawiam Tobie.
Ja też np. z głowy nie pamiętam jak były oznaczane spacje.

30sekund Goog'lowania i mam:
Cytat
\s - biały znak (np. spacja, tabulator)

Poza tym Twoje wyrażenie regularne przepuszcza tylko litery (bez ogonków), cyfry i myślnik. Nie wiem czy to zamierzone.
krystian1991x
  1. if(preg_match('#^\s[A-Za-z0-9_-]+$#', $value) && strlen($value) > 2 && strlen($value) < 255 )

nie działa dalej ^^ nie uwzględnia spacji ( chodz nie wiem czy to jest najlepsze rozwiązanie bo co jak treść będzie składała się z samych spacji ? haha.gif

party.gif
kokers
garść informacji i spacji ...
krystian1991x
nie pomógł mi ten temat offtopic.gif
Wicepsik
wsadź \s do kwadratowego nawiasu
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.