Chce aby zliczało mi cały tekst łącznie ze spacjami a nie tylko ciąg znaków ;/ jest jakaś inna funkcja która idealnie się nada czy trzeba to przerabiać i tworzyć dziwne cuda ?
interesuje mnie też funkcja która sprawdzała by czy w całym przesłanym tekście z formularza nie ma zbyt długich wyrazów bo wiadomo czy jak np będzie bardzo bardzo długi ciąg wyrazów to mi rozpieprzy stronę pomimo tego że będę miał width ustawione to i tak mi poszerzy szerokość ;/
właśnie że nie zlicza Mam ustawione że tekst ma zawierać przynajmniej 2 znaki* ale nie więcej niż 25 i teraz tak gdy napisze "aaa" wtedy mi uzna a gdy napiszę "a a a a" to mi nie uzna i wywali informacje zwrotną że minimum 2 znaki ...
w dodatku chce sprawić aby nie można było np napisać wyrazu dłuższego niż załóżmy składającego się z 20 znaków nie ważne czy ten wyraz będzie w środku na początku czy na końcu
A wyskakuje Ci błąd nie dlatego, że tekst jest za krótki tylko dlatego że w wyrażeniu regularnych spacji nie uznajesz..
krystian1991x
18.10.2010, 23:19:54
to jak je uznawać ?
markonix
18.10.2010, 23:24:12
Czy Ty próbujesz sam coś napisać zanim spytasz? W pierwszym lepszym kursie znajdziesz informacje o spacjach (jak są oznaczane).
krystian1991x
18.10.2010, 23:31:16
acha czyli mam poświęcić na to załóżmy 20 minut zamiast 5 minut Logiczne może to jest dla ciebie ale nie dla mnie Jeżeli może ktoś przekazać wiedze na forum ma mój szacunek ... Po co forum jak każdy odsyła do manuala do google do kursów ? nie lepiej było wstawić w miejsce forum wyszukiwarke google ?
markonix
18.10.2010, 23:35:17
Ja Ci podsuwam rozwiązanie, wykonanie zostawiam Tobie. Ja też np. z głowy nie pamiętam jak były oznaczane spacje.
30sekund Goog'lowania i mam:
Cytat
\s - biały znak (np. spacja, tabulator)
Poza tym Twoje wyrażenie regularne przepuszcza tylko litery (bez ogonków), cyfry i myślnik. Nie wiem czy to zamierzone.