Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]mail_extra_headers
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Bastian
Witam,

Szukałem na forum, być może niedokładnie ale czas mi ucieka. Otóż na nowym serwerze nie działa mi wysyłanie maili przez program. Program korzysta z funkcji mail. Wywołując phpinfo() zauważyłem, że brakuje opcji:

mail_extra_headers On On

, która natomiast jest na starym serwerze, i to najprawdopodobniej jest problemem. Czytalem w manulau, iz poprzez additional_parameters można to ustawić. (albo inaczej?) Czy ktoś byłby tak uprzejmy i powiedział mi jak włączyć tą opcje ?

Z góry dziękuję.
Mephistofeles
Użyj ini_set.
Bastian
Hej,
Dzięki za odpowiedź jednak nie mam możliwości ingenencji w kod. Musze to zrobić z poziomu konfiguracji php.
Mephistofeles
Tzn. masz dostęp do php.ini? Jak nie to możesz użyć jeszcze odpowiedniego .htaccess.
mls
Działanie funkcji mail jest uzależnione od systemowego programu do wysyłki poczty. Jeśli nie ma np. sendmaila lub czegoś podobnego, maile nie będą się wysyłać. Konfiguracja PHP nie ma tu nic do rzeczy.
Bastian
Problem rozwiązany. Ta funkcja to PEARowy Mail(), który umożliwa wysyłkę korzystając z zewnętrznego serwera smtp. Program, z którym się borykam korzystał z pliku Mail.php, który został odrestautrowany z backupu, i znajdował sie w katalogu programu, a nie korzystał z najnowszego Mail.php od PEARa z systemu. Zatem była niekompatybilność wersji o czym raczył poinformować mnie /var/log/apache2/error.log

Nadpisalem plik Mail.php na najnowszy i ruszyło. Niemniej dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.