malolat_ps
18.12.2010, 15:03:30
Witam!
Tworzę swoją klasę do obsługi bazy danych. Chcę, co jest chyba zupełnie logiczne, żeby każda z funkcji sprawdzała, czy jej operacja się powiodła - jeżeli tak zwraca true, jeżeli nie false. Jednak w przypadku false chciałbym również zwrócić mysql_error() i nie wiem jak to zrobić, gdyż funkcja może zwrócić tylko jedną wartość, w tym przypadku false. Jak "przeszmuglować" na zewnątrz dodatkowo treść błędu?
Crozin
18.12.2010, 15:07:17
PDO doskonałe nie jest, ale czego konkretnie Ci w nim brakuje, że tworzysz swoją klasę?
Błędy? Pierwszą Twoją myślą powinny być: wyjątki.
Mephistofeles
18.12.2010, 15:25:53
Jeszcze gorsze od stosowania spaghetti w połączeniu z mysql_ jest pisanie własnych nakładek na to. Po co? Jak już musisz dopisać własną funkcjonalność to korzystaj chociaż w tej klasie z PDO.
Oczywiście, jak mówi Crozin, do obsługi błędów służą wyjątki.
malolat_ps
18.12.2010, 15:29:39
Ok, te błędy już dzięki podpowiedzi o wyjątkach ogarnąłem. Natomiast co do PDO to nigdy wcześniej się z nim nie spotkałem, ale jak o nim czytam to wydaje mi się, że nie każdy serwer musi je obsługiwać. Mam rację?
Crozin
18.12.2010, 15:31:25
Podobnie jak nie każdy serwer musi obsługiwać rozszerzenie MySQL (chodzi o funkcje mysql_*(), nie samą bazę danych, która notabene też nie musi być zawsze dostępna). Co do dostępności PDO - nie musisz sobie tym głowy zawracać - jest wszędzie tam gdzie być powinno.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.