Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Licznik wyświetleń strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
solari
Witam serdecznie,
mam sklep internetowy oparty na OsCommerce. Potrzebuje drobnego dodatku do niego- licznika odwiedzin strony produktu. Pisałem juz na forum oscommerce ale słabo z tym. Jeden koles napisał tak:

zrob tabelke

1.  
  2. CREATE TABLE licznik (
  3. id INT NOT NULL AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY ,
  4. products_id INT NOT NULL ,
  5. ile INT NOT NULL
  6. ) TYPE = MYISAM
  7.  

w application_top.php dopisz taka funkcje;

1. <?php
  2. function licznik($prod_id){
  3. //Pobieranie stanu licznika
  4. $licznik_query = tep_db_query("select ile from licznik where products_id=" . $prod_id);
  5. if(tep_db_num_rows($licznik_query) > 0){
  6. $licznik = tep_db_fetch_array($licznik_query);
  7. //Powiekszanie stanu licznika o 1
  8. $new_value = $licznik['ile']+1;
  9. tep_db_query("update licznik set ile=". $new_value . " where products_id=" . $prod_id);
  10. }else{
  11. // Dodawanie nowego wpisu
  12. $new_value = 1;
  13. tep_db_query("insert into licznik(id, products_id, ile) values('', " . $prod_id . ", " . $new_value . ")");
  14. }
  15. }
  16. ?>

a w product_info czyli strony gdzie wyswietlaja sie produkty odwołaj sie do wszystkiego przez;

1.  
  2. <?php licznik($_GET['products_id']); ?>

I wszystko fajnie, na bazie liczba odwiedzin sie nabija jednakze nie wyświetla sie ona w product_info. Dlaczego?

To jest sposób tego kolesia. Jeżeli znacie lepszy, prostszy np dopisanie do tabeli products nowego pola np viewers i w product_info odwołanie sie do niego oraz jakas funkcyjka dzieki ktorej po kazdym wbiciu na strone pole viewers bedzie o 1 wieksze , to jak najabardziej moze byc smile.gif Mam nadzieje ze jakos jasno to zoobrazowałem smile.gif Z góry dziekuje za kazda konstruktywna odpowiedz. pozdrawiam

CuteOne
Konstruktywnie - naucz się podstaw PHP lub zleć to komuś kto takowe już posiada. My nie łosie i za ciebie tego robić nie będziemy..
solari
to moze inaczej, co tu jest zle ze mi nie wyswietla?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.