Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: tworzenie plikow z danymi
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Prezes
Siemanko,
Chce tworzyc pliki .php w jakims katologu.
no i mam cos takiego[php:1:aaabb85bb7]<?php

$plik = fopen("nazwa.php", "w")
fwrite($plik, $dane)
...

?>[/php:1:aaabb85bb7]
i tu bym sie chcial zatrzymac.
Mianowicie zmianna $dane zawieralaby cos takiego
Kod
<html>

<head>

<title>....

<body>

<?php

$zmienna = "wartosc";

echo "kocham $zmienna";

?>

...</html>

I co ja mam zrobic zeby wszystko mi sie wyswietlalo? i nie bylo glupich bledow czy przed kazdym ' " ' musze dawac " " ? i przed kazda zmienna? Czy moze jest jakis lepszy sposob na tworzenie juz gotowych plikow?
Pozdrawiam
Majdan
Możesz:
[php:1:b797971eb8]<?php
$cos = 'blabla " blabla ' blabla';
$cos = "blabla ' blabla " blabla";
?>[/php:1:b797971eb8]
Liko
@Majdan nie o to mu chodziło bo napisał ze nie chce dawac żadnych uk¶oników itp. Napisałem takie co¶ i działa:

A tu daje w CODE bo tam znaczniki [php] ucina:
Kod
<?php

$name_file = "plik.php";

$value_file = '<html>

<head><title></title></head>

<body>

[php]

$zmienna = "wartosc";

echo "kocham $zmienna";

[/php]</body>

</html>';

$a = array( "[php]", "[/php]" );

$b = array( "<?php", "?>" );

$value_file = str_replace( $a, $b, $value_file );

$f = fopen( $name_file, "w+" );

$w = fwrite( $f, $value_file );

$c = fclose( $f );

?>

Zastosowałem tu taki miniBBCode ( jak to można tak nazwać ) i działa poprawnie.
Majdan
Ja jestem dalej za moim. Mu chyba chodziło o ominięcie dodawania slashów, a nie umieszczanie czego¶ pomiędzy <?php, a ?>. Przecież Twój kod nic innego nie robi, tylko zamienia niepotrzebnie w stringu
  1. <?php
  2. i
  3. ?>
na <?php i ?>. Przeicież można od razu! To nic nie zmieni, bo string jest umieszczony pomiędzy cudzysłowem " , albo apostrofem ' .

Liko, Ty chyba my¶lałe¶ o:
<?php
$value_file = '<?php echo "aaa"; ?>';
echo htmlspecialchars($value_file);
?>

Chyba dobrze mówię :?:
Liko
Chyba tak, zobaczymy co ten go¶ciu chciał. Jak napiszę to się dowiemy. biggrin.gif
scanner
Przeniesione: php -> Pocz±tkujacy
Thx: Majdan.
Prezes
Chodzilo mi o to co LIKO napisal za co dzieki choc to tez nie rozw do konca problemu bo jak mam jusz cos z java i sa ' to tam tez musze stawiac no ale poki co wystarcza mi
Majdan
Prezes, jeżeli Ci chodziło o umieszczenie kodu pomiędzy apostrofem ' , to przyjrzyj się dokładnie mojemu kodowi, bo to miałem na celu. Pokazałem Ci 2 przykłady jak możesz to zrobić (z cudzysłowem " i apostrofem ' ).
Nie pokazywałem Ci jak zapisać te dane do pliku, bo to uznałem za niepotrzebne, bo myślałem, że wiesz jak to zrobić.
Natomiast kod Lik'a z tego co widzę miał na celu bezsensowne zamienianie jednych znaczników na inne. To tak jakby pomalować białą ścianę na czerwono i zaraz przemalować znów na biało. Nie lepiej nic nie robić i ją zostawić niemalowaną, skoro tracimy tylko farbę?
Liko pokazał Ci cały kod i chyba dlatego uznałeś, że to On podał właściwą odpowiedź.
To jest wersja lo-fi głównej zawarto¶ci. Aby zobaczyć pełn± wersję z większ± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.