Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript] Płynne przejście diva
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kkuubbaa88
witam

napisałem sobie w JS porosty skrypt do łagodnego przejścia pomiędzy obrazkami. używam do tego białego diva, który najpierw jest przeźtoczysty, a później płynnie przechodzi do pełnego zapełnienia, w tym momencie obrazek się zmienia i ponownie div zostaje płynnie ukryty. Kod wygląda tak:
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. var obiekt = document.getElementById('id_obiektu');
  2. var odejmij = 0.25;
  3. var wartosc;
  4. czas = setInterval(function(){
  5. wartosc = wartosc - odejmij;
  6. obiekt.style.opacity = wartosc;
  7. if (wartosc <= odejmij){
  8. obiekt.style.opacity = '0';
  9. obiekt.style.visibility = 'hidden';
  10. clearTimeout(czas);
  11. }
  12. },40);
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext

wszystko działa w miarę poprawnie oprócz tego nieszczęsnego IE. prawdopodobnie IE nie obsługuje stylu 'opacity'. dlatego mam pytanie czy można to zrobić jakoś lepiej ? bardziej optymalnie ? aby działało przejście pod każdą z przeglądarek ? są jakieś lepsze rozwiązania tego problemu ?
CuteOne
Może pomoże a jak nie to trudno tongue.gif wink.gif LINK
kkuubbaa88
a bez jquery się da ? snitch.gif
elmozaur
z jquery bedzie latwo szybko i napewno bezpiecznie
kkuubbaa88
to może spróbuje smile.gif jakąś małą bibliotekę polecacie do tego ? aby nie miała 10 000 linijek kodu ?
PawelC
Zobacz sobie jQuery.UI, tam było kilka bardzo fajnych efektów, które spokojnie mógłbyś wykorzystać smile.gif
Link: http://jqueryui.com/demos/
Fifi209
Cytat(kkuubbaa88 @ 16.07.2011, 01:14:05 ) *
to może spróbuje smile.gif jakąś małą bibliotekę polecacie do tego ? aby nie miała 10 000 linijek kodu ?

Co za różnica ile ma? Siedzi na serwerach google więc możesz spokojnie link do nich podać.
kkuubbaa88
a jest tam płynne przejście ? snitch.gif bo coś nie mogę znaleźć smile.gif
CuteOne
animate()
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.