wojtek33
17.07.2011, 20:32:38
Witam wszystkich
Mam problem z wygenerowaniem pdf-a. Chodzi o to, że jeżeli w pliku który generuje pdf-a mam na samym końcu coś takiego: $pdf->Output('plik.pdf'); to wtedy powstaje mi ten plik i otwieram go i jest wszystko ok.
Natomiast jeżeli usunę z nawiasów 'plik.pdf' czyli mam: $pdf->Output(); to wtedy wyskakuje mi błąd i nie ma pliku. Błąd jest następujący:
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at C:\xampp\htdocs\wojtek\index.php:49) in C:\xampp\htdocs\wojtek\fpdf\fpdf.php on line 1022
FPDF error: Some data has already been output to browser, can't send PDF file.
Nie chcę aby tworzył mi plik.pdf, potrzebuję aby otwierał mi czyste okno z pdf-em.
W tej linijce 49 pliku index.php mam coś takiego:
47. <td class="menu" bgcolor=#F0F0F0 valign="top" width="20%">
48. <!-- menu -->
49. <?php include("menu.php");?>
50. </td>
51.
52. <td class="tresc" width="80%" height="500px" valign="top">
53. <!-- tresc glówna -->
Używam klasy fpdf.
Proszę o pomoc bo już sam nie wiem o co chodzi.
morbic
17.07.2011, 21:11:02
Yyy... ale o co kaman?
Widzę jeden, wielki bałagan.
Jak wygląda plik menu.php? Gdzie próbujesz wygenerować PDFa?
PS: Używaj tagów [php ]
wojtek33
17.07.2011, 21:14:42
Widzisz przecież, że pokazuje ci 49 linijkę kodu - tą o którą krzyczy !
morbic
17.07.2011, 21:17:55
Ale z tej linijki nie widzę menu.php.
Generalnie problem polega na tym, że próbujesz wygenerować PDF w miejscu, przed którym zostały wysłane już jakieś dane do przeglądarki (kod HTML?)
Cała procedura tworzenia PDFa powinna obejmować tylko i wyłącznie kod PHP, zero spacji/enterów przed/po znacznikach <?php ?> , zero HTMLa, zero czegokolwiek.
wojtek33
17.07.2011, 21:23:07
Ok, rozumiem to. Powiedz mi w takim razie jak dołączyć pliki zewnętrzne do tej strony index.php - bo ta moja strona jest zbudowana z kilkunastu plików dołączanych za pomocą include(); Co mam z tym teraz zrobić. To przez to, że dołączam pliki nie wygeneruję już pdf-a? Nie rozumiem.
morbic
17.07.2011, 21:29:52
Może krótki przykład na zasadzie porównania:
Prawidłowy plik .php generujący PDF:
<?php
require 'fpdf.php';
$pdf=new FPDF();
$pdf->AddPage();
$pdf->SetFont('Arial','B',16);
$pdf->Cell(40,10,'Hello World!');
$pdf->Output();
?>
Kod podobny do Twojego
Kod
<html><head></head>
<body>blablabla</body>
<?php
... FPDF tutaj ...
?>
</body>
</html>
Chodzi o to, że w pliku, gdzie generujesz PHP, nie może być nic poza tagami <?php i ?> , żadnego echo, printf() ani niczego, co wywalało by jakikolwiek tekst lub cokolwiek do przeglądarki. Powinno być tylko i wyłącznie czyste PHP. Możesz dołączać co zechcesz, robić co zechcesz, pod warunkiem, że ani jeden znak nie zostanie wysłany do przeglądarki (tak jak w moim przykładzie pierwszym). W drugim przykładzie oprócz kodu PHP poleciał też HTML - wtedy PDF nie wygeneruje się poprawnie. I stąd ten błąd.
wojtek33
17.07.2011, 21:36:33
To jest zawartość pliku pdf.php
Zerknij i zobacz, ze nic nie ma:
<?php
require('fpdf/fpdf.php');
$pdf = new FPDF();
$pdf->Open();
$pdf->AddPage();
$pdf->AddFont('arial_ce','','arial_ce.php');
$pdf->SetFont('arial_ce', '', 14);
$pdf->Write(5, 'Top 10 najczęściej wybieranych książek');
$pdf->Ln();
$pdf->SetFontSize(10);
$pdf->Write(5, ' 2011');
$pdf->Ln();
$pdf->Ln(5);
$pdf->SetFont('arial_ce', '', 10);
$pdf->Cell(100 ,7, 'Tytuł', 1);
$pdf->Cell(40 ,7, 'Kategoria', 1);
$pdf->Cell(30 ,7, 'Data', 1);
$pdf->Cell(20 ,7, 'Ilość', 1);
$pdf->Ln();
$pdf->SetFont('arial_ce', '', 10);
$result=mysql_query("SELECT k.*, a1.autor_nazwisko nazw1, a1.autor_imie imie1,
a2.autor_nazwisko nazw2,a2.autor_imie imie2, a3.autor_nazwisko nazw3, a3.autor_imie imie3, kat.nazwa_kat,
w.nazwa_wyd, aw.data_wypoz, COUNT(*) AS ilosc FROM ksiazki k LEFT JOIN autorzy a1 ON (k.autor=a1.autor_id)
LEFT JOIN autorzy a2 ON (k.wspolautor1=a2.autor_id) LEFT JOIN autorzy a3 ON (k.wspolautor2=a3.autor_id)
LEFT JOIN kategorie kat ON (k.id_kat = kat.id_kat) LEFT JOIN wydawnictwo w ON (k.id_wyd = w.id_wyd)
LEFT JOIN arch_wypozyczenia aw ON (k.id=aw.id_ksiazki)
GROUP BY k.tytul ORDER BY aw.data_wypoz DESC LIMIT 10");
while ($row = mysql_fetch_array($result)) {
$pdf->Cell(100, 7, $row['tytul'], 1);
$pdf->Cell(40, 7, $row['nazwa_kat'], 1);
$pdf->Cell(30, 7, $row['data_wypoz'], 1);
$pdf->Cell(20, 7, $row['ilosc'], 1);
$pdf->Ln();
}
$pdf->Output(); //wywołanie funkcji bez parametru spowoduje otwarcie w przeglądarce tego pliku, wtedy linia niżej nie jest potrzebna.
?>
morbic
17.07.2011, 21:42:38
Jeżeli to pełny kod, to jedynym logicznym wytłumaczeniem jest, że przed <?php albo po ?> wkradła się jakaś spacja/enter/cokolwiek.
Zerknij tutaj:
http://phpedia.pl/wiki/Cannot_add_header_i...rs_already_sentI umieszczaj kod na forum w znacznikach [php ] [/php ] !
wojtek33
17.07.2011, 21:55:06
Nadal nie wiem co jest nie tak. Niech ktoś to rozwikła.
melkorm
17.07.2011, 22:12:41
Cytat
Niech ktoś to rozwikła.
To na giełdę ofert zapraszam.
wrotek
17.07.2011, 22:23:08
Trochę nie rozumiem, jak chcesz wcisnąć pdfa pomiędzy kod html? Twój skrypcik tworzący PDF, zmieniając nagłówki, wysyła go jako plik do pobrania, a nie fragment kodu html. Powinieneś zrobić link do pliku ze skryptem, który właśnie generuje pdf, efekt będzie taki, że gdy ktoś kliknie w link, otworzy mu się okienko z zapisem pliku pdf.
wojtek33
18.07.2011, 07:31:44
Ja właśnie mam link do skryptu z pdf-em. Najpierw generuje listę książek i kiedy już mam tabelke, to na dole pod nia mam link do skryptu pdf. Po kliknięciu w niego powinien utworzyć pdf w nowym oknie. Chodzi o to że gdy wysyłam output(); z parametrem to powstaje plik.pdf. jeżeli bez parametry to już jest problem. Może ktoś wie gdzie jest problem w moim skrypcie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.