Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Przydzielanie kolejnych numerów do konkretnych dni co tydzień
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Defozo
Witam, potrzebuję zrobić stronę internetową na której byłyby wyświetlane dwa kolejne numery z przedziału 1-28.
Te numery byłyby zmieniane co każdy czwartek z wyjątkiem dni wolnych od pracy i wyświetlane przez cały tydzień.
Numery to poszczególne ID pewnych osób.
Czasem się zdarzy tak, że ktoś jest chory i np. w czwartek 15 września 2011 nie może wykonać swojej pracy, dlatego jego numer należy przenieść na następny tydzień, a w tym tygodniu dać następny z kolei zaraz po tym który jest chory.

Np. gdybym wszedł na stronę w środę 14 września 2011 to skrypt powinien pokazać numery: 1 i 2
Gdybym wszedł na stronę w czwartek 15 września 2011 to skrypt powinien pokazać numery: 3 i 4 (i tak powinien pokazywać przez tydzień, aż do następnego czwartku)
Załóżmy, że dzisiaj - w sobotę 17 września ktoś by mnie poinformował, że jest chory (np. ktoś o ID 4) i że nie przyjdzie w zbliżający się czwartek.
Wtedy musiałbym tą informacje przekazać w jakiś sposób skryptowi, by ten pokazał numery na czwartek: 3 i 5 (ID 4 jest chory)
I zapamiętał, by w następny czwartek były numery: 4 i 6.

Nie mam pomysłu jak rozwiązać ten problem.
Mógłbym zmieniać ręcznie te numery, ale sądzę, że byłoby fajnie gdyby się te numery zmieniały automatycznie.
Skrypt zamierzam umieścić na stronie z wordpressem.

Proszę o pomoc,
Defozo.
CuteOne
google -> php date (zobacz oznaczenia dni tygodnia)
google -> file_put_contents / file_get_contents - do zapisu i odczytu pliku

reszta to już pikuś wink.gif
Defozo
Cytat(CuteOne @ 17.09.2011, 12:02:54 ) *
google -> php date (zobacz oznaczenia dni tygodnia)
google -> file_put_contents / file_get_contents - do zapisu i odczytu pliku

reszta to już pikuś wink.gif

Witam, zapomniałem chyba napisać, że samo napisanie kodu to pikuś, chodziło o samą myśl w jaki sposób to ma działać.
Już sobię poradziłem, temat można zamknąć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.