po raz kolejny muszę sie zwrócic do Was o pomoc..
sprawa ma się tak:
buduję koszyk zakupów...
sam koszyk nie jest większym problemem.. jest już zrobiony działa..
w pętli wyświetlam liste produktów. Po kliknięciu w nazwę dodaje produkt do koszyka. Działa.
echo "<td class='nazwa'><a href=koszyk.php?action=add&id=".StringToHTML($arrRow["Symbol"])."'>".StringToHTML($arrRow["Nazwa"])."</td>".$eol;
koszyk.php
$cart = $_SESSION['cart']; $action = $_GET['action']; switch ($action) { case 'add': if ($cart) { $cart .= ','.$_GET['id']; } else { $cart = $_GET['id']; } break; (...) if ($cart) { foreach ($items as $item) { } $output[] = '<form action="koszyk.php?action=update" method="post" id="cart">'; foreach ($contents as $id=>$qty) { $sql = 'SELECT * FROM stany WHERE symbol = '.$id; $result = $db->query($sql); $row = $result->fetch(); $output[] = "<tr class='".$class."' onmouseover='this.className=\"".$classOver."\"' onmouseout='this.className=\"".$class."\"'>"; $output[] = '<td><a href="cart.php?action=delete&id='.$id.'" class="r" style="color:red;">Usuń</a></td>'; $output[] = '<td>'.$Nazwa.'</td>'; $output[] = '<td>'.$skl1Cena.' zł</td>'; $output[] = '<td><input type="text" name="qty'.$id.'" value="'.$qty.'" size="3" maxlength="3" /></td>'; $output[] = '<td><b>'.$skl1.' szt.</b></td>'; $output[] = '<td><b>'.$skl11.' szt.</b></td>'; $output[] = '<td>'.($skl1Cena * $qty).'zł</td>'; $output[] = '<td><button type="submit">Aktualizuj</button></td>'; $total += $skl1Cena * $qty; $output[] = '</tr>'; } $output[] = '<tr><td colspan="5"></td><td>W sumie: </td><td><strong>'.$total.' zł</strong></td><td></td></p>'; $output[] = '</table>'; $output[] = '</form>'; } else { $output[] = '<p>Twoje zamowienie jest puste.</p>';
i sprawa byłaby zamknięta, ale...
po kliknięciu w dowolny produkt za każdym razem przenosi mnie do strony z zawartością koszyka.. denerwujące biorąc pod uwagę ze zamówienie bedzie się składać ze 100+ pozycji..
próbowałem zrobić to w jednym pliku przenosząc cześć kodu odpowiedzialną za dodawanie do index.php ale wtedy...
...na stronie z listą (index) jest stronicowanie.. i dajmy na to:
dodaje 5 pozycji z pierwszej podstrony.. zmieniam podstrone na 2 i klikam w dowolny produkt.. produkt się dodaje, ale przenosi mnie do strony 1..
wszystko jasne odpowiedzialny jet za to link który przenosi mnie czy to do index.php czy do koszyk.php
<a href=koszyk.php?action=add&id=".StringToHTML($arrRow["Symbol"])."'>
i tu jest własnie problem..
na chłopski rozum... potrzebuje wysłać do koszyka -> action=add&id=... bez odświeżenia strony.. czyli w grę wchodzi jquery/Ajax z którymi średnio sobie radzę..
pytanie brzmi jak zamienić ten link na zdarzenie dajmy na to onclick ?
proszę Was dobrzy ludzie o nakierowanie mnie na jakieś materiały, a najlepiej jakiś przykład bym mogł zgłębić jego tajniki

próbowałem rozgryźć jak to jest zrobione tutaj -> http://portaldemo.endor.pl/Sklep,53.html
niestety to:
onclick="xmlAjaxPost({out:"xml",mode:"Shop",object:"addItem",kid:"57",prize:"20",weight:"5",count:"1"});"
przerosło moje możliwości..