Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][html] Problem z tcpdf
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lukash82
Witam,

Potrzebuję zrobić sobie mały generator plików pdf. Trochę pogrzebałem i znalazłem takie coś jak TCPDF. Skonfigurowałem sobie własny szablon z zawartością dla kolejnych stron. Potrzebuję teraz, żeby jedna ze stron miała dynamiczną zawartość. A więc zrobiłem sobie szybki formularz, gdzie po kliknieciu "wyślij" całość leci do wcześniej stworzonego pliku w TCPDF. Podana strona wygląda mniej więcej tak:

1. $pdf->AddPage();
  2. $html = $_POST['tresc'];
  3. $pdf->writeHTML($html, true, false, true, false, '');
  4. $pdf->lastPage();

na tym etapie jest wszytko ok. Treść z formularza ląduje tam gdzie ma. Jednak potrzebuję to nieco rozbudować. A więc robię sobie w osobny miejscu w tym samym pliku funkcję:

1. function test(){
  2. echo $_POST['tresc'];
  3. }

i próbuję ją wykonać w sposób podobny jak wyżej, czyli:

1. $pdf->AddPage();
  2. $html = test();
  3. $pdf->writeHTML($html, true, false, true, false, '');
  4. $pdf->lastPage();

I tu właśnie zaczynają się schody. Treść z przekazanego pola pokazuje się, ale plik pdf nie jest już generowany. Pokazuje mi się tylko sławny błąd

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at... w linii echo $_POST['tresc']; w środku funkcji. Wygląda to tak jakby coś się doklejało w tym miejscu jednak próbowałem już na wszystkie możliwe modele i dalej jestem w kropce:/ BOM mam wyłączone ma się rozumieć. Otrzymuje też komunikat z TCPDF:

TCPDF ERROR: Some data has already been output to browser, can't send PDF file

Moze ktoś z Was korzysta z TCPDF i robi tam takie czary? Jeśli ktoś z Was ma jakiś pomysł na to to proszę o jakieś wskazówki. Pozdrawiam, Ł
nospor
......
Nie: echo $_POST['tresc'];
a : return $_POST['tresc'];

Toż to są podstawy obsługi funkcji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.