Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne] Dodatkowe pomoce podczas pisania
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Koldy
HoHoHo!

Witajcie! To znów ja i moja setka pytań! smile.gif
Dziś doszedłem do wniosku, że jak piszę kod, często muszę tam gdzieś doglądać sobie, bo nie pamiętam wszystkiego. No wpadłem na takiego pomysła:
Po prostu zrobię sobie mini książkę (a raczej zeszyt) z wszystkimi podstawami, chodzi tu o nazwy pól styli, struktura wszystkich pętl, ogólne wzorce, etc.

Po chwili robienia, nadeszła druga myśl, mniej optymistyczna "NIE CHCE MI SIE!" więc zwracam się do was, czy może korzystacie z jakiś pomocy, np w postaci małego notesika, w którym coś tam jest napisane, taka ściąga. No i oczywiście czy istnieje godna polecenia taka pomoc naukowa?

Wy jak sobie radzicie ze "ściąganiem"?

(: Pzdr
wookieb
Zainstaluj sobie jakieś IDE typu NetBeans albo PHPStorm. One mają podpowiadanie składnie + snippety.
Poza tym ilość rzeczy jakie trzeba pamiętać przy składni jest tak mała, że nie rozumiem jak można mieć problemy z zapamiętaniem takich rzeczy.
Troszkę praktyki i samo wchodzi.
phpion
Cytat(Koldy @ 17.02.2012, 08:07:01 ) *
Po prostu zrobię sobie mini książkę (a raczej zeszyt) z wszystkimi podstawami, chodzi tu o nazwy pól styli, struktura wszystkich pętl, ogólne wzorce, etc.

PHP + CSS
wNogachSpisz
Jak się jara za dużo zioła, to pojawiają się takie problemy…
Zamiast notesiku polecam drugi lub trzeci monitor.
Kshyhoo
Helion swego czasu miał jakieś tablice informatyczne.
Koldy
Cytat(wNogachSpisz @ 17.02.2012, 08:50:30 ) *
Jak się jara za dużo zioła, to pojawiają się takie problemy…
Zamiast notesiku polecam drugi lub trzeci monitor.

Widać jak daleko jesteś w temacie. Na monitor mnie nie stać.

Tablice nie są złe.
Micchaleq
Cytat(phpion @ 17.02.2012, 08:11:04 ) *

X10000 - to jest wszystko co potrzeba dla tego kto szuka czegoś czego zapomniał a nawet dla chętnych takich którzy czegoś nie potrafią !

Tworzenie własnych zeszytów etc mija się z celem. Nawet gdybyś to sobie zapisał jak to pózniej znaleść?
by_ikar
Problem mam kiedy użyć muszę czegoś, czego dawno nie używałem, i nie pamiętam z czym to się jadło. Nie zaglądam do swojego notesiku czy kryształowej kuli, tylko jeżeli to jest php, to zaglądam w dokumentacje (opis + komentarze są w zupełności wystarczające). Jak to jest coś w rodzaju css to zaglądam na https://developer.mozilla.org/en/css gdzie wystarczy dopisać odpowiednią "regułkę" w swoim IDE, i zamiast przykładowo na php.net, przenosi jednym klikiem na MDN. A sporo rzeczy jest tam odnośnie css opisane (wcześniej używałem innej strony, ale zniknęła z sieci..). Tyle że używam tego nie za często, z racji tego że większość rzeczy się pamięta wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.