Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne][CSS][HTML] W jaki sposób projektujecie strony?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
artuross
Witajcie, właśnie zastanawiam się w jaki sposób projektujecie wygląd strony, nie chodzi mi tu o sam kod, ale wygląd, robicie to najpierw na kartce, programem? Ja dotychczas robiłem to za pomocą Firebug'a, ale postanowiłem zapytać Was, ponieważ liczę na Wasze doświadczenie smile.gif
pedro84
Projektowanie za pomocą Firebuga?

Ja nie projektuję, od tego są graficy.
Niktoś
Cytat

Ja powiem inaczej ,współpraca z grafikami ,może okazać się bezcenna ,ale sam grafik niewiele zdziała ,gdyż pracuje on w całkiem innym obszarze a domeną jego może być np.photoshop,gimp lub inny program do obróbki grafiki.Wątpie ,żeby umiał On wyłapać obszary dynamicznie tworzone i wdrożyć tam swoją grafikę.
artuross
Cytat(pedro84 @ 17.02.2012, 16:44:09 ) *
Projektowanie za pomocą Firebuga?

No wiesz, na moje potrzeby było to jak najbardziej OK, ale teraz chciałbym się dowiedzieć czego używać, żeby szło to szybciej i lepiej. Gdybym pytał o grafika zadałbym inne pytanie, prawda?

Cytat(Niktoś @ 17.02.2012, 16:54:57 ) *
Ja powiem inaczej ,współpraca z grafikami ,może okazać się bezcenna ,ale sam grafik niewiele zdziała ,gdyż pracuje on w całkiem innym obszarze a domeną jego może być np.photoshop,gimp lub inny program do obróbki grafiki.Wątpie ,żeby umiał On wyłapać obszary dynamicznie tworzone i wdrożyć tam swoją grafikę.

No tak, ale ja nadal nie potrzebuję grafika, nie tworzę stron na sprzedaż, ale dla siebie. Grafik "dla mnie" za drogi, gdybym robił stronę na zlecenie mógłbym wtedy skorzystać...

Ktoś coś dorzuci, czy temat zamknięty?
pedro84
Jeśli dla siebie, to mam od tego grafika w domu, żeby mi robiła wink.gif PS + znajomość webu, HTML/CSS i jest git.

Mnie dalej intryguje ten Firebug.

Cytat

Dobry projektant projektuje całość. Naprawdę smile.gif Współpraca jak najbardziej, ale to i tak nie Ty odwalasz całą robotę.
Niktoś
Jakiś program do obróbki grafiki i jedziesz na rozmiar konkretnego diva.
artuross
Cytat(pedro84 @ 17.02.2012, 17:25:32 ) *
Mnie dalej intryguje ten Firebug.

Po prostu mam koncepcje, siadam i robię to w Firebugu, moim zdaniem ma to zalety, bo nic nie muszę zapisywać, tworzę i od razy widzę co mam przed sobą, a i nie lubię programów typowo do HTML/CSS, używam Sublime Text 2, a tam niestety nie ma podglądu :/
Niktoś
Cytat
Po prostu mam koncepcje, siadam i robię to w Firebugu

Czyli co?Projektujesz w firebugu?
artuross
Cytat(Niktoś @ 17.02.2012, 17:35:18 ) *
Czyli co?Projektujesz w firebugu?

No w sumie można tak to nazwać, raczej już na czysto składam stronę w całość: kolory, rodzaje i wielkości czcionek, a gdy już skończę robię do tego grafikę (wcześniej podstawiam jakieś kolory zamiast grafiki). To zależy co dokładnie określasz jako projektowanie.
przemo191
Ja najpierw tworzę projekt w gimpie. Rozmiar strony przeważnie około 1000x1500px. Później "tnę" gotowy projekt i zaczynam kodować. Ale faktem jest to że grafik projekt zrobi o wiele lepiej, niż koder wink.gif
artuross
Gdyby ktoś miał problem taki jak ja z wejściem w temat, znalazłem taki oto video tutorial na Tuts+ strona zrobiona od początku do końca: LINK
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.